Şeful bursei de la Bucureşti: Băncile din România trebuie să aibă competiţie, iar acest lucru poate să vină doar din piaţa de capital. Este bine pentru economie, pentru firme, dar şi pentru consumatori

Autor: Liviu Popescu 30.05.2016

Băncile din România trebuie să aibă competiţie pe piaţa financiară locală, iar acest lucru poate să vină doar de la piaţa de capital. Este un element important întrucât este benefic atât pentru clienţi, cât şi pentru consumatori, a afirmat Ludwik Sobolewski, şeful Bursei de Valori  Bucureşti (BVB).

„Pentru România nu este im­portant doar sectorul ban­car, ci şi finanţarea de pe piaţa de capital. De asemenea, trebuie să avem o competiţie în sectorul financiar, între băncile care acordă credite finanţate din depozite şi piaţa de capital“, a afirmat pentru ZF Sobolewski, 50 de ani.

Sistemul bancar finanţează în proporţie de peste 95% economia, în timp ce piaţa de ca­pital se roagă de clienţi să vină să încerce să obţină şi alte forme de finanţare decât cre­ditul clasic, respectiv vânzarea de obligaţiuni, acţiuni şi alte titluri financiare. În SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, companiile se finanţează în proporţie de 70% de pe piaţa de capital, iar restul de la bănci.