Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna mai 3,6 mld. lei. De la începutul anului statul a luat 22 mld. lei şi 775 mil. euro de pe piaţa internă

Autor: Claudia Medrega 31.05.2016

Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna mai 3,6 mld. lei prin emisiunea de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, suma fiind în acord cu planul iniţial pentru această lună. Cumulat, în primele cinci luni ale anului, Trezoreria a împrumutat aproximativ 22 mld. lei şi 775 mil. euro de pe piaţa internă. Încă din primul trimestru a fost acoperită aproape o treime din nevoia brută de finanţare de anul acesta.

În luna mai, România a ieşit şi pe pieţele externe lansând euroobligaţiuni în valoare de 1 mld. euro cu o nouă maturitate de 12 ani. Lansarea bondurilor vine după ce în februarie Ministerul Finanţelor a mai atras de pe pieţele financiare externe 1,25 mld. euro. Pentru 2016, Ministerul Finanţelor are în vedere emiterea de euroobligaţiuni de aproximativ 3 mld. euro (echivalent).

În acest an Ministerul Finanţelor trebuie să finanţeze un deficit bugetar estimat la 2,8% din PIB (circa 21 mld. lei), la care se adaugă refinanţările de titluri scadente de circa 38 mld. lei.