Marje de vis, chiar şi de peste 25%, pentru giganţii din energie de pe piaţa românească

Autor: Roxana Petrescu 31.05.2016

Activităţile reglementate din piaţa energiei electrice ge­nerează pentru companiile de profil marje de profit la ca­re firmele din alte domenii nu îndrăznesc să viseze. În timp ce, potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Na­ţio­nală de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în 2014, în funcţie de zonă, consumatorii casnici de energie au pe­trecut între 3,7 şi 9 ore în beznă, unele companii din dis­tri­buţia de energie lucrează şi la marje de profit de peste 25%.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, cam­pio­nii marjelor de profit sunt italienii de la Enel, cei care prin in­termediul proceselor de privatizare au ajuns să con­tro­leze dis­tribuţia şi furnizarea de energie din Banat, Dobrogea şi Mun­tenia Sud, inclusiv Bucureşti. Analiza se referă doar la com­paniile controlate de grupurile internaţio­na­le de utilităţi in­trate pe plan local prin intermediul proceselor de privatizare.

Dintre cele trei companii de distribuţie pe care italienii le deţin cea mai profitabilă este Enel Distribuţie Banat, care a lucrat la o marjă a profitului de peste 26% în 2015, puţin mai mică faţă de procentul de 28,6% înregistrat în 2014.