Încrederea în economie a ajuns pe creasta valului atât în Vest, cât şi în România

Autor: Iulian Anghel 31.05.2016

Încredera în evoluţia econo­miei a ajuns, în zona euro, la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni, în vreme ce în România managerii de com­pa­nii pariază, până în iulie, pe o îm­bu­nă­tăţire a activităţii economice în toa­te zonele cu impact major pentru PIB: industria prelucrătoare, con­struc­ţii, comerţ şi servicii.

Potrivit unei informări a Co­misiei Euro­pene, citată de Bloom­berg, în­cre­derea în economia zonei euro a cres­cut pentru a doua lună consectuiv în mai, ajungând la cel mai înalt nivel din ul­ti­mele patru luni, indicând încre­der­ea în reuşita planului BCE în va­loare de 240 mld. euro, me­nit să stopeze de­flaţia şi să ajute creş­terea economică.

Pentru România, aceasta este o ves­te bună, dat fiind că Vestul este prin­cipalul partener comercial al ţării. De altminteri, datele Eurostat anun­ţa­seră deja o îmbunătăţire a situaţiei în UE. De exemplu, economia Germa­niei, principala piaţă pentru expor­turile României, a crescut în T1 cu 2,7%, an la an (creşterea în Româ­nia a fost de 4,3% în aceeaşi pe­rioadă), iar importurile ţării au avansat cu 1,5%.

În România, ancheta lunară de conjunctură publicată de Institutul Naţional de Statistică indică în rândul managerilor un optimism pe linie în privinţa situaţiei economice: managerii anticipează creşteri în industrie, construcţii comerţ şi servicii, chiar dacă primele ramuri au evolual modest în T1 (plus 0,6%, an/an creştere în industrie şi plus 1,1%, an/an creştere în construcţii).