Europa nu se mai dă în vânt după energie curată

Autor: CătăIina Apostoiu 02.06.2016

Europa este pe cale să-şi piardă statutul de lider mondial în domeniul energiei curate în condiţiile în care investiţiile din regiune s-au prăbuşit cu 21% anul trecut, în timp ce în restul lumii cheltuielile din sector au crescut puternic, scrie Bloomberg.

O sumă record de 328,9 mld. dolari a fost investită la nivel mondial în energie solară, eoliană şi alte surse de energie regenerabilă în 2015, relevă un raport realizat de REN21, o coaliţie internaţională de guverne, asociaţii comerciale din do­meniul energiei re­generabile şi instituţii financiare printre care şi Banca Mondială.

În Europa, cheltuielile s-au ridicat la 48,8 mld. dolari, în scădere de la 62 mld. dolari cu un an în urmă.

Excluzând China, care este cel mai mare investitor în energie verde din lume, Asia a investit mai mult în ener­gie regenerabilă decât Europa pentru prima dată în 2015, potrivit raportului.

Orientul Mijlociu şi Africa au înre­gistrat o creştere de 58% a investiţiilor în 2015, până la 12,5 miliarde de dolari.

O reorientare a investiţiilor în energia regenerabilă dinspre econo­miile dezvoltate către cele emergente este aşteptată, având în vedere cererea în creştere de energie din economiile emergente şi di­minuarea sub­venţiilor în Europa, se arată în raport. Germania a înregistrat o scădere de 46% a finanţării totale, în principal datorită modificării politicilor gu­vernamentale.

„Ceea ce este cu adevărat remar­cabil privitor la aceste rezultate este că acestea au fost înregistrate într-o perioadă în care preţurile la carburanţii fosili se situau la minime istorice, iar regenerabilele au rămas în dezavantaj semnificativ din punctul de vedere al subvenţiilor guvernamentale“, notează Christine Lins, secretar executiv al REN21.

Energia solară a reprezentat din nou cel mai important recipient al in­ves­tiţiilor, atrăgând aproape 150 mi­liarde de dolari, mai mult decât toate celelalte tehnologii combinate, exclu­zând hidroenergia.

Din cele şapte tehnologii moni­torizate, numai energia eoliană şi cea solară au înregistrat un avans al inves­tiţiilor în 2015. Investiţiile în energia eoliană au crescut cu 4%, până la 109,6 miliarde de dolari, iar cele în energia solară au urcat cu 12%.

Anul 2016 ar putea aduce o schimbare, cu investiţii solide în Europa şi o încetinire în China în urma unei reduceri a tarifelor anul trecut. La nivel mondial, investiţiile au scăzut cu 13% în primul trimestru al acestui an, până la 52,7 miliarde de dolari, potrivit raportului.

Peste 8 milioane de oameni lu­crează în prezent în sectorul energiei rege-nerabile, potrivit BBC, care ci­tează acelaşi raport.

Timp de mai mulţi ani, investiţiile în sector la nivel mondial au fost în creştere, dar în 2015 acestea au atins maximul.

Raportat la PIB-ul unei ţări, cei mai mari investitori au fost ţări mici ca Mauritania, Honduras, Uruguay şi Jamaica.

“Acest lucru arată clar că scăderea costurilor este atât de pronunţată, încât economiile emergente se concentrează acum cu adevărat asupra energiilor verzi”, arată Christine Lins.

În pofida unei reduceri semnificative a investiţiilor europene în regenerabile, energia verde reprezintă în prezent principala sursă de electricitate, furnizând 44% din capacitatea totală din UE în 2015.

Producţia de energie din surse regenerabile a Germaniei a atins la începutul lunii mai un nivel record zilnic, acoperind 87% din consumul ţării, ceea ce a dus la scăderea preţurilor la niveluri negative pentru câteva ore, consumatorii fiind practic plătiţi să utilizeze electricitatea produsă.

În data de 8 mai, parcurile eoliene, fotovoltaice, hidrocentralele şi centralele pe biomasă din Germania au livrat în reţea circa 55 GW din totalul de 63 GW consumaţi, potrivit statisticilor grupului german de lucru pe probleme de energie nepoluantă Agora Energiewende.

Până de curând, Portugalia îşi genera jumătate din energie din surse convenţionale. În acelaşi timp, însă, ţara a fost ambiţioasă în ceea ce priveşte sursele regenerabile, contând pe acestea pentru 48% din energia sa anul trecut, şi reuşind mai mult de o triplare a producţiei de energie eoliană în numai trei ani, potrivit The Guardian.

Ţara a anunţat în luna mai că a folosit în mod exclusiv energia regenerabilă timp de patru zile. Timp de 107 ore, din 7 mai până pe 11 mai, Portugalia a fost cea mai verde ţară din lume.