Printr-o tranzacţie în Bulgaria, un grup financiar leton preia TBI Bank. Grupul este condus din mai de fostul CEO al Bancpost

Autor: Claudia Medrega 03.06.2016
Grupul financiar 4Finance Holding, cu sediul la Riga, în Letonia, condus de fostul CEO al Bancpost George Georgakopoulos, va prelua banca bulgărească TBI Bank EAD, care are o sucursală în România, urmând să plătească aproximativ 75 mil. euro pentru această achiziţie.

ZF a scris despre această tranzacţie în toamna anului 2015, dar atunci TBI România a transmis că nu confirmă informaţia.

Grupul a primit aprobarea preliminară de la banca centrală din Bulgaria pentru această achiziţie, iar tranzacţia ar putea să se finalizeze în iulie 2016. 4finance urmează să preia 100% din acţiunile TBIF Financial Services, de la compania-mamă - fondul de investiţii Kardan NV, înregistrat în Olanda, potrivit informaţiilor transmise de grupul leton.

TBI funcţionează în România ca o sucursală a grupului cu acelaşi nume de la Sofia şi are operaţiuni şi în zona serviciilor financiare, credite de consum şi carduri de credit. În România TBI Bank s-a poziţionat în zona de retail şi IMM, spre deosebire de piaţa-mamă Bulgaria, unde a atacat şi segmentul corporate.

Piaţa bancară s-a dovedit a fi dificilă pentru grupul israelian Kardan, care controlează operaţiunile TBI Bank, având în vedere că israelienii tatonează o ieşire după aproximativ trei ani de prezenţă locală. TBI Bank şi-a început operaţiunile în România în octombrie 2012 şi nu a reuşit să obţină o cotă semnificativă de piaţă, ocupând ultimele locuri în clasamentul bancar, cu active de numai 400 mil. lei.