Cât câştigă cel mai puternic om din imobiliare

Autor: Bogdan Alecu 03.06.2016

Ioannis Papalekas este unul dintre cei mai puternici dar şi discreţi investitori din imobiliarele româneşti, a înregistrat în 2014 un venit din partea Globalworth de aproape 2,7 milioane de euro, din care 500.000 de euro reprezintă salariul, 2,1 milioane de euro reprezintă dividendele încasate, iar  din dividende, iar 77.000 de euro provin din alte beneficii. Globalworthadministrează 15 clădiri, dintre care 14 în Bucureşti şi una în Timişoara şi deţine un portofoliu estimat la  aproximativ 808 milioane euro, conform raportului semestrial aferent primei jumătăţi din 2015.

Papalekas are studii în imobiliare, management şi inginerie la universităţile Middlesex şi City din Londra şi University of Wolverhampton din Anglia.

Majoritatea clienţilor Globalworth provin din sectorul telecom (26%), urmaţi de cei din domeniul financiar (20%), în timp ce chiriaşii din sectorul tehnologiei reprezintă 12%. în acelaşi timp, 89% din clienţii companiei sunt chiriaşi străini. 

Ioannis Papalekas a ajuns în 15 ani unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară românească. El şi-a început activitatea la sfârşitul anilor ’90, începutul anilor 2000, prin închirierea unor apartamente din zona Bulevardului Unirii. Apoi, a dat lovitura cu construcţia şi vânzarea unui sediu de birouri pentru Bancpost, parte a grupului EFG.

În 2015, a ajuns pe prima pagina a ziarelor fiind implicat în dosarul omului de afaceri Dragoş Bălteanu, fostul şef de la SIF Banat Crisana (SIF 1) si unul dintre acţionarii Romenergo. Conform ultimelor date, Papalekas a fost scos din acest dosar.

înainte de boom, Papalekas a vândut proiectul Citi Mall cu peste 100 milioane euro unui fond de investiţii făcut cu banii pensionarilor canadieni. Criza a dus la devalorizarea proiectului Citi Mall, astfel încât, peste patru ani, Papalekas l-a răscumpărat cu circa 20 milioane euro.