Majorarea dobânzilor la dolari în iunie nu mai este atât de sigură: raportul de muncă din SUA a ieşit dezamăgitor

Autor: CătăIina Apostoiu 06.06.2016

Şansele ca banca centrală americană (Fed) să decidă o majorare a ratelor dobânzii în această lună s-au evaporat în urma publicării raportului privitor la rata de ocupare a forţei de muncă în SUA pe luna mai, scrie Bloomberg.  Economiştii şi investitorii sunt în mare parte de accord că raportul dezamăgitor pe mai aproape elimină şansa ca oficialii Fed să decidă o majorare a dobânzilor în şedinţa din 14-15 iunie.

Economia americană a adăugat doar 38.000 de locuri de muncă în mai, cu mult sub estimările care indicau 164.000, cel mai slab avans din septembrie 2010.  Michael Feroli, economist-şef la JPMorgan Chase din New York, arată că raportul „ridică unele semne de întrebare privitoare la perspectivele de creştere a economiei americane“.

„O majorare a ratelor în iunie este scoasă din discuţie“.  Potrivit raportului Departamentului Muncii publicat vineri, angajatorii au adăugat locuri de muncă în mai în cel mai lent ritm din 2010, chiar în condiţiile în care rata şomajului a scăzut la 4,5%. La baza declinului din mai a stat numărul persoanelor care au părăsit forţa de muncă.  Numărul locurilor de muncă adăugate în aprilie a fost în acelaşi timp revizuit în jos, la 123.000 de la 160.000. 

Raportul slab reprezintă o surpriză în condiţiile în care datele economice privitoare la economia SUA au fost în mare parte pozitive în ultimele luni.  „Poate că raportul ne spune că SUA nu sunt până la urmă imune la încetinirea din restul lumii“, spune Chris Rupkey, economist la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.