​Viaţa în Rusia: "Dengi net!" (Nu mai sunt bani)

Autor: Bogdan Cojocaru 06.06.2016

"Dengi net!", adică „nu mai sunt bani” pentru indexarea pensiilor , a spus exasperat premierul rus Dmitry Medvedev când a fost luat cu asalt cu plângeri şi întrebări de o mulţime de pensionari din Crimeea.

„Ce sunt 8.000 de ruble (cam 120 de dolari)? O mizerie”, spune o femeie. Confruntarea dintre pensionari şi Medvedev, locţiitorul lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei când acesta din urmă a fost şi el premier, arată cât de mult deviază Rusia de la drumul spre prosperitate promis de Putin când a obţinut cel de-al treilea mandat de preşedinte.

Medvedev le-a explicat pensionarilor că problema nu se limitează la Crimeea, ci îi afectează pe pensionarii din toată ţara. Guvernul pur şi simplu nu mai are bani pentru a majora pensiile în ritm cu deprecierea rublei, scrie The Moscow Times.

„Pur şi simplu nu mai sunt bani. Când găsim bani, o vom face”, le-a spus premierul bătrânilor.

Anul trecut inflaţia a ajuns la 15%. Acum este la 7%, ceea ce face grea viaţa unui pensionar care primeşte 8.000 de ruble pe lună.

Sistemul de pensii se confruntă cu un deficit în creştere, dar majorarea vârstei de pensionare nu este singura opţiune, a explicat un consilier de-al lui Putin, citat de Reuters. Acum în Rusia femeile se pot pensiona la 55 de ani, iar bărbaţii la 60.

Cu ironie, Deutsche Welle arată că experţii lui Putin omit surse grase, poate la propriu, de bani. Una ar fi patriarhul Kirill. Unele estimări îi plasează averea la 1,5 - 4 miliarde de dolari. Despre liderul religios se spune că ar deţine proprietăţi scumpe, cum ar fi un iaht de lux, o reşedinţă la ţară şi un apartament în Moscova - care în 2012 a fost obiectul unui proces de 700.000 de dolari înaintat de un ocupant, o prietenă de-a patriarhului cunoscută ca domnişoara Leonova. Ea a deschis proces pentru că lucrările de renovare ale unui vecin au umplut de praf biblioteca patriarhului, făcând apartamentul de nelocuit. Pentru că evident nu putea  folosi aspiratorul, Leonova nu a avut altă opţiune decât să ceară în instanţă daune. A primit 480.000 de dolari. De ce locuia domnişoara acolo este o altă problemă, dar patriarhul cu al său ceas de 30.000 de euro pe care „acum îl vezi, acum nu-l vezi” (şi pe care un angajat al bisericii a încercat să-l şteargă dintr-o poză dar a uitat de reflexia de pe suprafaţa lucioasă a mesei) nu este imun la controverse. Cu activele sale s-ar putea rezolva o parte din problemele pensionarilor, continuă Deutsche Welle. Kirill nu este singurul oficial a cărui avere ar putea fi împărţită.

Dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov şi-ar vinde ceasul de 400.000 de lire sterline pe care şi-l etalează, ar putea da fiecărui pensionar din Rusia câte 95 de copeici. Nu-i mult, dar e mai bine decât nimic. Poate cât pentru un morcov care să meargă în fiertura de cartofi.

Puşculiţa cea grasă este prietenul preşedintelui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, naşul copiilor lui Putin şi un filantrop al comunităţii muzicale. Potrivit Panama Papers, artistul ar avea o avere de două miliarde de dolari. Putin spune că prietenul său şi-a cheltuit banii pe instrumente muzicale pentru studenţi, dar dacă statul le-ar găsi şi le-ar vinde, ar putea da fiecărui pensionar câte 50 de dolari. Ar fi o soluţie temporară, însă aceşti oameni nu sunt singurii la care guvernul poate căuta bani. 

Unele surse spun că au început să protesteze şi camionagii, contra taxelor de drum.