Indexul imobiliar ZF. În mai, înainte de legea dării în plată, preţurile apartamentelor au continuat să crească. Cele mai scumpe apartamente vechi din Bucureşti se găsesc în continuare în zonele Aviaţiei, Victoriei şi Unirii

Autor: Bogdan Alecu 07.06.2016

Cele mai scumpe apartamente vechi din Bucureşti se găsesc în continuare în zonele Aviaţiei, Victoriei şi Unirii, unde preţurile variază între 115.000 şi 127.000 de euro.

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au crescut în medie cu 500 de euro faţă de aprilie sau 0,63% şi cu aproape 1,5% sau 1.150 de euro faţă de  mai 2015, potrivit Indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

Potrivit companiei, numărul de anunţuri de vânzare este în scădere.

Din cele 20 de zone principale ale Bucureştiului, în şapte preţurile apartamentelor au crescut în mai comparativ cu luna ianuarie. Cea mai mare creştere, ca valoare, fiind în Crângaşi, de 7.000 de euro, în timp ce în zona Brâncoveanu preţurile s-au apreciat cu 4.000 de euro. De partea cealaltă, în patru zone preţurile au scăzut, cel mai mult în 13 Septembrie cu 8.000 de euro de la începutul anului, în timp ce în celelalte preţurile au stagnat, precum în Mihai Bravu, Moşilor, Olteniţei, Ştefan cel Mare, Unirii, Victoriei sau Mall Vitan.

Comparativ cu mai 2015, cea mai mare creştere a preţurilor este tot în Crângaşi, de 9.000 de euro, urmat de Iancului cu 7.000 de euro şi de Colentina cu 5.000 de euro. În zona 1 Decembrie preţurile au pierdut 5.000 de euro, în timp ce în Titan preţurile au scăzut cu 4.000 de euro.

Legea dării în plată, care a fost promulgată la finalul lunii aprilie, ar putea schimba în perioada următoare comportamentul de cumpărare al românilor, după cum spun reprezentanţii pieţei.

Anamaria Burca, managerul Coldwell Banker pe Transilvania, biroul Coldwell Banker din Cluj-Napoca, spune că legea dării în plată, prin care cei cu datorii pot returna băncii apartamentul şi să scape de plata întregului credit, a determinat o cerere mare înainte de Paşte, iar cererea rămâne la un nivel ridicat pe măsură ce programul Prima casă este relansat.

„Deocamdată, până la adoptarea legii, am avut un plus de cerere, au fost mulţi care au investit şi s-au grăbit, neştiind ce se va întâmpla după. Paştele a pus «pe hold» investiţiile rezidenţiale şi acum vedem. Cererea rămâne sus deoarece vine din spate Prima casă, care dispăruse înainte de sărbători. Nu avem curbă descendentă pe Cluj“, a spus Anamaria Burca.

În ceea ce priveşte locuinţele noi, la nivel naţional vor fi finalizate în acest an peste 30.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale amplasate în marile oraşe, cele mai dezvoltate pieţe regionale fiind Cluj-Napoca (peste 3.500 de livrări, incluzând şi Floreştiul), Sibiu (aproximativ 3.500 de locuinţe noi vor fi terminate în 2016), Constanţa (peste 2.000 de unităţi în construcţie) şi Braşov (aproximativ 1.750 de livrări programate pentru 2016), potrivit datelor transmise de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, activă pe piaţa de consultanţă imobiliară.

Ritmul crescut de construire de case şi apartamente noi pe piaţa locală a încetinit tranzacţiile cu locuinţe vechi în ultimul an, comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport publicat de Coldwell Banker, referitor la piaţa rezidenţială din România. Totuşi, în 2016, tranzacţiile cu proprietăţi vechi vor continua să domine piaţa din Bucureşti pe segmentul rezidenţial, principalele lor avantaje în faţa noilor locuinţe fiind ampla­sarea bună şi accesul facil la puncte de interes precum instituţii de învăţământ, centre comerciale sau locuri de relaxare.