Bilanţul traderilor străini: afaceri de 2,1 mld. euro pentru top 5, cu pierderi de 12 mil. euro

Autor: Roana Rotaru 07.06.2016

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa comerţului cu cereale au avut afaceri cumulate de peste 2,1 miliarde de euro, cu 4,5% mai mult decât în anul precedent, când veniturile lor totale erau de 2,05 miliarde de euro.

Cu toate acestea, per total (însumând profitul şi pier­de­rile celor 5 jucători), companiile au raportat pierderi de peste 12 mil. euro la Ministerul Finanţelor, într-un an în care seceta, declinul preţurilor la cereale şi scăderea ce­rerii pe piaţa internaţională au dat bătăi de cap în­tregului sector.

Compania americană Archer Daniels Midland (ADM) rămâne şi în acest an lider de piaţă în ceea ce pri­veşte comerţul cu cereale cu o cifră de afaceri de 530 mil. euro, cu 3,4% mai mult faţă de anul precedent. După un an 2014 în care profitul companiei era de peste 11 mil. euro, în 2015 ADM România a înregistrat o pierdere de 2,6 mil. euro şi a renunţat la 10 angajaţi. Tot pe pierderi a terminat şi Cargill, care a raportat un rezultat negativ de 18 mil. euro, după o pierdere şi mai mare, de 19 mil. euro, în anul precedent.