Topul băncilor cu cele mai mari reţele teritoriale

Autor: Claudia Medrega 07.06.2016

Băncile cu cele mai extinse cinci reţele teritoriale, care depăşesc individual 500 de unităţi, deţin circa 70% din totalul sucursalelor şi agenţiilor din sistemul bancar.

Doar cinci bănci mari, respectiv CEC Bank, BRD, Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank au re­ţe­le teritoriale mai mari de 500 de unităţi, prag care echi­va­lea­ză cu o cotă de piaţă de circa 10%. Cumulat cele cinci bănci au o reţea de peste 3.450 de subsidiare. CEC Bank, sin­gu­ra bancă de top 10 rămasă în porto­fo­liul statului, are de de­par­te cea mai extinsă reţea teritorială, cu un număr de 1.058 de unităţi.

La nivelul întregului sistem bancar, numărul sucur­sa­le­lor şi agenţiilor bancare a coborât sub 5.000 la sfârşitul anu­lui trecut. Aproximativ un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut în criză. În 2008 infrastructura industriei ban­care atingea apogeul, reţelele teritoriale ajungând la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii. Tendinţa a fost de acce­lerare a restructurării după mai mulţi ani în care ban­cherii au fost reticenţi să se ajusteze la noile condiţii din piaţă.