Romgaz, Petrom şi Transgaz, verificate pentru presupuse înţelegeri privind piaţa gazelor: “Telefoanele boardului Petrom au fost confiscate”. Transgaz: Punem la dispoziţie toate documentele

Autor: Roxana Petrescu 07.06.2016

Trei dintre cei mai mari jucători din piaţa gazelor sunt obiectul unor controale inopinate, procesele fiind demarate încă de ieri la sediile Romgaz, Transgaz şi Petrom, potrivit unor surse din piaţă. 

Potrivit unor surse din piaţă, telefoanele membrilor din conducerea executivă a Petrom ar fi fost confiscate.

“Comisia Europeană poate confirma că pe data de 6 iunie 2016 oficialii săi au demarat inspecţii inopinate la sediile mai multor companii active în transportul şi furnizarea de gaze în România. Comisia are suspiciuni că firmele implicate ar fi încălcat regulile antitrust ale UE care interzic practici de afaceri de tip cartel sau abuzul de poziţie dominantă.

Comisia investighează posibile practici anticoncurenţiale în transportul şi furnizarea de gaze naturale în România, mai ales un comportament anticoncurenţial prin blocarea exportului de gaze din România către statele memebre”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Consiliul Concurenţei: Am efectuat demersurile astfel încât în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poate interveni poliţia

Consiliul Concurenţei spune că este o premieră asistenţa pe care instituţia o acordă inspectorilor de la Comisia Europeană care au demarat în cursul zilei de ieri inspecţii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz şi Petrom. Investigaţia vizează o posibilă înţelegere privind blocarea exporturilor de gaze naturale dinspre România spre statele membre UE.

“Consiliul Concurenţei a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecţia inopinată desfăşurată la sediile companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom. Consiliul Concurenţei are obligaţia de a sprijini acest tip de acţiuni în baza reglementărilor legale europene. Cazul vizează posibile încălcări ale Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de Comisia Europeană.

Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie”, au comunicat reprezentanţii biroului de presă ai Consiliului Concurenţei.

Transgaz confirmă prezenţa inspectorilor de la Concurenţă: Punem la dispoziţie toate documentele

Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale, confirmă prezenţa inspectorilor Comisiei Europene – Direcţia Generală Concurenţă şi ai Consiliului Concurenţei din România, inspectorii celor două entităţi demarând investigaţia încă de ieri. Investigaţia se desfăşoară simultan la sediile companiilor Romgaz, Petrom şi Transgaz.

“Transgaz acordă  sprijinul reprezentanţilor Comisiei Europene - Direcţia Generală Concurenţă şi ai Consiliului Concurenţei prin punerea la dispoziţie a tuturor documentelor şi informaţiilor solicitate”, au declarat reprezentanţii companiei.

Potrivit unui comunicat dat de Comisia Europeană, investigaţia se concentrează în jurul unor bariere pe care România le-ar fi pus la exportul de gaze către statele membre. Investigaţia se desfăşoară simultan la sediile Petrom, Romgaz şi Trangaz, jucătorii cheie din domeniul gazelor.

“Comisia Europeană poate confirma că pe data de 6 iunie 2016 oficialii săi au demarat inspecţii inopinate la sediile mai multor companii active în transportul şi furnizarea de gaze în România. Comisia are suspiciuni că firmele implicate ar fi încălcat regulile antitrust ale UE care interzic practici de tip cartel sau abuzul de poziţie dominantă. Comisia investighează posibile practici anticoncurenţiale în transportul şi furnizarea de gaze naturale în România, mai ales un comportament anticoncurenţial prin blocarea exportului de gaze din România către statele memebre”, se arată într-un comunicat al Comisiei.