Goldman Sachs o dă în bară la pariurile fotbalistice aşa cum o face la predicţiile de investiţii. "Dacă vrei să fii în tabăra câştigătorilor, pariază pe Franţa, deoa­rece francezii au cele mai mari şanse să iasă campioni la Euro 2016. În niciun caz nu paria pe Albania"

Autor: Bogdan Cojocaru 07.06.2016

Dacă vrei să fii în tabăra câştigătorilor, pariază pe Franţa, deoa­rece francezii au cele mai mari şanse să iasă campioni la Euro 2016. În niciun caz nu paria pe Albania, spun analiştii de la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume.

Investiţiile reuşite pe burse, ca şi pariurile fotbalistice, presupun pe lângă o doză generoasă de noroc şi cunoştinţe solide în domeniu.

Goldman Sachs prognoza în 2014 că Bra­zilia va câştiga campionatul mondial de fotbal din acel an, calculând o pro­babi­litate de 45% ca brazilienii să îi bată în finală pe eternii rivali, argenti­nienii. Însă parcursul Braziliei s-a între­rupt, chiar urât, în semifinale cu înfrângerea cu 1-7 în faţa Germaniei.

Goldman a încercat să dreagă busuiocul spunând că eşecul Braziliei arată cât de fermecătoare este impre­dictibilitatea fotbalului, notează The Guardian. Însă Goldman, o insti­tuţie ce face predicţii despre aproa­pe orice, de la petrol la evoluţia au­rului şi pagubele economice provo­cate de eveni­mente precum Brexitul, are de dres busuiocul pentru o mulţime de alte sfaturi.

Banca şi-a abandonat chiar din februarie cinci din cele mai importante şase recomandări de investiţii pentru anul acesta, scrie Bloomberg. Analiştii de la Goldman recomandau investi­torilor să cumpere obligaţiuni ameri­cane legate de inflaţie în locul celor con­venţionale, să cumpere peso mexican şi rublă rusească în locul randului sud-african şi pesoului chilian. Banca a sugerat, de asemenea, că investitorii nu vor regreta dacă vor vinde obligaţiuni ger­mane pentru a cumpăra titluri ita­liene, că cele mai mari bănci ameri­cane vor evolua mai bine decât piaţa şi că ex­por­­tatorii care nu se bazează pe ma­terii pri­me din lumea emergentă sunt un pa­riu mai bun decât băncile. Instituţia a mai prognozat şi întărirea dolarului faţă de euro şi yen.

S-a înşelat cu toate sfaturile cu excepţia unuia singur, acela de a paria pe companiile exportatoare din ţările emergente care nu vând materii prime.

De asemenea, mai recent, Goldman a dat-o spectaculos în bară şi cu estimarea privind numărul de locuri de muncă create în luna mai în SUA (165.000 cât a estimat, faţă de 38.000 de locuri de muncă nou create). De altfel, evoluţia acestui indicator nu a fost anticipată de nimeni. Traiectoria locurilor de muncă este importantă deoarece arată cât de sănătoasă este economia americană şi influenţează deciziile de politică monetară ale Fed.

Apoi, Goldman cântă prohodul aurului de câţiva ani. Vara trecută, banca estima că preţul metalului preţios se va duce în jos la 1.000 de dolari uncia până la începutul anului 2016. Ieri, aurul se tranzacţiona cu 1.240 de dolari uncia.

În toamnă, Goldman prognoza că preţul petrolului american va atinge 20 de dolari pe baril. Cotaţia nu s-a scufundat cu mult sub nivelul de 30 de dolari pe baril. În 2008, instituţia vedea preţurile la 200 de dolari. Criza care a urmat (neanticipată!) a tras cotaţiile mult în jos.

Criza se pare că a dat peste cap mai multe predicţii ale băncii. În decembrie 2007, strategul-şef de investiţii al Gold­man, Abby Joseph Cohen sugera că S&P 500 poate atinge 1.675 puncte până la sfârşitul anului 2008, o creştere de 14% - indicatorul bursier a închis acel an sub nivelul de 900 de puncte. Banca americană prezice acum că Brexitul, sau ieşirea Marii Bri­tanii din Uniunea Europeană, va devasta companiile fran­ceze şi pe cele ger­mane la fel de puternic ca încetinirea eco­nomiei Chinei (din cauza expunerii si­milare pe care com­paniile o au în ceea ce priveşte vân­zările). Economiştii de la Gold­­man Sachs au calculat, de ase­menea, o proba­bi­litate zero ca Rezerva Fe­derală ame­ricană să majoreze din nou dobânzile în iunie, scrie CNBC. Însă probabilitatea unei creşteri în iulie este de 40%.

Revenind la fotbal, Goldman vede o probabilitate de 23% ca Franţa să profite de avantajul jocului acasă pentru a tri­umfa în finală. Pentru Germania şansele sunt de 20%, pentru Spania de 14%, pentru Marea Britanie de 11%, pentru Portugalia de 8% şi pentru Belgia de 6%.

Analiştii recunosc că nu sunt „ex­perţi“ în fotbal, dar sunt încrezători că abordarea lor statistică este solidă chiar dacă are inconvenientele sale (ia în cal­cul 4.719 de meciuri internaţionale jucate din 1958, dar ignoră perfor­man­ţele jucă­torilor individuali), notează La Tribune. Ţara Galilor, pentru care va evo­­lua cel mai scump jucător din lume, Gareth Bale, are şanse de câştig de doar 0,1%.

Oricât de imprecise sunt astfel de proiecţii, ele sunt redate şi rumegate de presa internaţională, poate doar ca o cu­rio­zitate. Aceasta înseamnă publi­citate pen­tru Goldman Sachs şi, după cum spun americanii, nu există publicitate proastă.

Franţa va juca în meciul de deschidere al Euro 2016 cu România, pe 10 iunie.