Drogul care l-a omorât pe Prince, noul favorit al cartelurilor mexicane. Un kilogram le aduce un profit de 1,6 milioane dolari

Autor: Lorena Cornea 09.06.2016

Drogul care l-a omorât pe Prince, faimosul cântăreţ şi producător american, a devenit favoritul cartelurilor mexicane pentru popularitatea de care se bucură acum în Statele Unite.

Fentanilul este un drog foarte puternic, dar şi extrem de profitabil, au spus oficialii americani. El poate fi produs pe cale sintetică, în laborator propriu, fără bătaia de cap de a mai cultiva mac, iar mafia mexicană ştie acest lucru foarte bine, potrivit New York Times.

 Drogul mai este produs şi în China, care distribuie astfel de transporturi la ordinea zilei către numeroase carteluri peste tot în lume, la preţuri mici, iar contrabandiştii le vând apoi prin reţele ilegale cu un adaos de până la 1600%.

De exemplu, un kilogram de heroină cumpărată din Columbia la un preţ de aproape $6.000 poate fi revândut cu $80.000, potrivit Direcţiei Antidrog a Statelor Unite.

Dar un kilogram de fentanil pur, venit din China pe mai puţin de $5.000, este atât de puternic încât poate fi diluat cu pudră de talc sau cafeină, obţinându-se între 16 şi 24 de kilograme de produs. Apoi fiecare kilogram poate fi vândut pentru alţi $80.000. Profitul este unul uriaş, atingând aproape $1.6 milioane!

”Cartelurile nu sunt proaste, şi nici traficanţii de droguri. Sunt simpli agenţi economici ale căror acţiuni şi decizii sunt luate bazate pe cerere.”, a spus profesorul CIDE Jorge Javier Romero Vadillo, Mexico City.

Totuşi, rămâne un mister cum Prince, care se presupune că a murit din cauza unei supradoze de fentanil în luna aprilie, a reuşit să obţină drogul. El nu poate fi prescris decât pentru bolnavii de cancer sau care suferă de boli terminale, dar se pare că prezenţa ilegală a fentanilului este în creştere, ajungând la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2006.

Agenţii vamali americani au interceptat aproximativ 90 de kilograme de opioide sintetice asemănătoare cu fentanilul în ultimul an, majoritatea la graniţa cu Mexicul, a relatat R. G. Kerlikowske, comisarul vamal al Statelor Unite, pentru New York Times.

”Este noua metodă a cartelurilor de a face profit de pe urma drogurilor. Este o mişcare genială a mafiei, ştiau că asta se va întâmpla.”, a spus Jack Riley de la Directia Antidrog a Statelor Unite.