În lumea inundată de lichidităţile eliberate de băncile centrale, totul este „buy“ pentru aproape toată lumea

Autor: CătăIina Apostoiu 10.06.2016
Într-o perioadă în care active riscante ca acţiunile, materiile prime, obligaţiunile junk şi monedele pieţelor emergente urcă la maximele ultimelor luni, activele refugiu, de la aur şi obligaţiuni guvernamentale la francul elveţian şi yenul japonez, urmează o tendinţă similară, scrie Bloomberg.

Nu contează că piaţa muncii din SUA se deteriorează şi că Banca Mondială tocmai şi-a redus estimările privitoare la creşterea economiei mondiale. Investitorii fie că nu cred că veştile sunt suficient de rele pentru a indica stoparea unei re dresări globale care nu reuşeşte să grăbească pasul, fie pariază că fragilitatea creşterii din unele dintre cele mai mari economii va determina băncile centrale să-şi menţină politica acomodativă.

„Totul are la bază nivelul ridicat de lichiditate generat de băn cile centrale“, spune Simon Quijano-Evans, strateg al Commerzbank, a doua mare bancă germană. „Este o situaţie neobişnuită care derivă din criza din 2008-09. Managerii de fon duri pur şi simplu dispun de lichidităţi pe care vor să le pună la lucru“.

După criza financiară, credinţa investitorilor este că datele economice negative reprezintă  veşti bune pentru pieţe. Politicile de menţinere a ratelor dobânzii în apropiere de zero îmbră ţişate de cele mai importante bănci centrale ale lumii şi cos turile negative de finanţare din Japonia şi unele ţări euro pene îi determină pe traderi să pună mâna pe orice oferă randamente. Iar semnele că nivelul lichidităţii nu va suferi modificări sunt primite cu entuziasm de către pieţe.

Sentimentul de euforie a început să se accentueze vinerea trecută, după ce raportul privitor la piaţa muncii din SUA a in dicat că America a adăugat numai 38.000 de locuri de muncă în mai, cel mai slab rezultat din 2010. Raportul a spul berat orice şansă ca strategii Fed să majoreze ratele dobânzii de la 0,5%.

China a jucat şi ea un rol în întărirea sentimentului, cu ra portul că economia acesteia s-a stabilizat. În zona euro, Banca Centrală Europeană a pătruns pe un teritoriu nou în încer ca rea de a stimula economia regiunii, achiziţionând titlurile de da torie ale unora dintre cele mai mari companii ale con tinentului pentru prima dată.

Până la mijlocul săptămânii, indicele bursier american S&P 500 atinsese un maxim pe 10 luni, preţurile materiilor prime urcaseră până la cel mai ridicat nivel din octombrie, iar obligaţiunile junk îşi extinseseră avansul anual până la peste 9%. Aşteptările diminuate privitoare la o majorare a ratelor dobânzii în SUA au împins în acelaşi timp dolarul în jos, impulsionând active sensibile la evoluţia acestuia, cum ar fi aurul, petrolul, yenul şi francul.

Investitorii pot fi iertaţi pentru sentimentul de uşurare resimţit. În contextul actual o majorare a ratelor dobânzii în SUA ar reprezenta un adevărat şoc.

„Pieţele au fost extrem de agitate cu privire la decizia Fed. Fed-ul şi  dolarul american sunt categoric factori foarte importanţi, iar faptul că Fed-ul nu a majorat ratele a generat un sentiment de uşurare“, spune Manish Singh, de la Crossbridge Capital.

O consecinţă a creşterilor concertate este că investitorilor le va fi mai dificil să se protejeze în eventualitatea unor vânzări masive, potrivit Goldman Sachs.