Preşedintele BCE: Politica monetară nu există în vid. Şi celelalte politici trebuie să funcţioneze

Autor: Claudia Medrega 10.06.2016

Politica monetară poate să sti­mu­le­ze eco­nomia, însă sunt importante şi po­li­tica fiscală şi reformele struc­tu­ra­le, pre­cum şi restabilirea încrederii în con­fi­guraţia in­stituţională a zonei euro având în vedere că există pericolul unor efec­te negative durabile care pot să apa­ră din cauza creşterii economice sla­be, a aver­tizat la Bruxelles Mario Draghi, pre­şedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Având în vedere interacţiunile dintre politicile economice, este ne­cesară acţiunea pe toate planurile pen­tru a aduce creşterea economică înapoi la potenţial, înainte ca potenţialul în sine să se deterioreze, spune Draghi.

„Politica monetară nu există în vid. Situaţia băncilor centrale este mai bine des­crisă ca «independenţă în interde­pendenţă», dat fiind că alte politici con­tează foarte mult. Ele pot susţine sau dilua efectele politicii noastre. Ele pot încetini sau accelera revenirea la sta­bi­litate. Ele pot determina dacă sta­bi­litatea este însoţită de prosperitate, care este relevantă pentru coeziunea socială a zonei euro“, a explicat ieri Draghi la Brussels Economic Forum, organizat de Comisia Europeană.