ZF Antreprenorii României. Şefi de companii antreprenoriale cu afaceri de 1,5 mld. lei vin la Constanţa să discute viitorul capitalului privat românesc.

Autor: Mădălina Dediu Panaete 13.06.2016

Constanţa este al patrulea judeţ din România după cifra de afaceri realizată de companii, cu 45 de miliarde de lei în 2014, fiind un pol important şi din punctul de vedere al capitalului românesc. Mai bine de 66% din acest rulaj a fost adus de companiile cu acţionariat privat românesc, iar nume precum Brise Group sau Grup Servicii Petroliere sunt doar câteva din afacerile mari date de acest judeţ.



Astfel, municipiul Constanţa devine astăzi gazda conferinţei „Capitalul privat românesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a României“, organizată de ZF împreună cu Banca Transilvania.

Evenimentul de la Constanţa este locul unde antreprenori, manageri, bancheri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor discuta despre problemele capitalului privat românesc şi despre posibilitatea dezvoltării acestuia în judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu.

„Caravana antreprenorilor“ continuă şi ajunge astfel la al optulea oraş, după ce anterior tema capitalului românesc a fost discutată la Piteşti, Craiova, Braşov, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Alba Iulia. În total, peste 1.500 de antreprenori, manageri şi bancheri au fost prezenţi în cele şapte ediţii ale conferinţei ZF.

Primele cinci cele mai mari companii din Constanţa, controlate de antreprenori, au împreună afaceri de peste 3 miliarde de lei, adică circa 7% din rulajul tuturor companiilor din judeţ, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Una dintre cele mai mari companii din judeţ este Brise Group, trader de cereale şi furnizor de materii prime pentru fermieri, pus pe picioare de antreprenorul Marius Bucur. De altfel, Angelo Nicolae, general manager al diviziei de agrobusiness a Brise, va fi prezent la conferinţa ZF Antreprenorii României.

Executivul lucrează pentru grupul Brise de cinci ani, după ce anterior a fost 15 ani angajat în cadrul Syngenta, producător de inputuri agrochimice.

Afacerea construită de omul de afaceri român are mai multe divizii, de la logistică (silozuri proprii şi închiriate) şi retail (magazinele Ogorul), la trading şi chiar producţie în Italia.

Totuşi businessul principal este cel de intermediere pe piaţa cerealelor şi de vânzare de inputuri către fermieri. Grupul deţine şi el 17.000 de hectare de teren pe care cultivă grâu, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb, în judeţele Constanţa şi Timiş, conform ultimelor date.

Un alt reprezentant al antreprenoriatului românesc este şi Nicolae Bucovală, care deţine complexul hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord. El este unul dintre oamenii de afaceri care au cumpărat hoteluri construite în perioada comunistă şi care au investit în modernizarea lor.

De exemplu, recent a demarat lucrări de renovare la hotelul Steaua de Mare din cadrul complexului cu acelaşi nume.

Celelalte două unităţi din cadrul complexului - Delfinul şi Meduza - au fost modernizate deja cu 10 mil. euro, bani luaţi de la Banca Transilvania.

Alături de Angelo Nicolae şi Nicolae Bucovală, în cadrul conferinţei vor discuta despre antreprenoriatul românesc şi Ioana Păuna, directorul general al producătorului de uleiuri vegetale Argus, Constantin Soare, administratorul Agrices Farm, Grigore Comănescu, administrator Agrices Farm, Gabriela Ţăranu, administrator al com­paniei cu activitate în creşterea păsărilor Prima Nova, Grigore Comănescu, admi­nistrator al Comprest Util (betoane, asfalt, prefabricate) şi Nicuşor Şerban, admi­nistrator al Agroserv Mariuţa. În total, aceştia rulează afaceri de 1,5 miliarde de lei, conform calculelor ZF.