Fondurile de investiţii străine se retrag din Polonia

Autor: CătăIina Apostoiu 13.06.2016
Manageri de active importanţi îşi reduc expunerea la Polonia în condiţiile în care conflictul iscat între noul guvern al ţării şi autorităţile de la Bruxelles diminuează atractivitatea investiţiilor din cea mai mare economie est-europeană, scrie Financial Times.

Temerile investitorilor cu privire la perspectivele economice ale Poloniei s-au intensificat în această lună după ce Comisia Europeană a emis o opinie fără precedent conform căreia guvernul eurosceptic, conservator, al ţării pune în pericol statul de drept. Criticile autorităţilor europene ar putea anunţa posibile sancţiuni sau restricţii de finanţare pentru Varşovia, fapt care i-a determinat pe investitori să-şi accelereze retragerile din fonduri cu expunere faţă de regiune. Activele administrate de două ETF-uri care monitorizează piaţa poloneză de acţiuni au înregistrat scăderi dramatice de la alegerea partidului Lege şi Justiţie în luna octombrie a anului trecut.

Shahzad Hasan, manager la Allianz Global Investors, arată că Polonia a fost anterior „favorita din categoria pieţelor emergente“. Acesta şi-a redus expunerea la active poloneze din momentul alegerii noului guvern polonez.

Economia fusese anterior una dintre cele mai performante din EU de la criza financiară. Ameninţările comisiei, cât şi retrogradarea decisă de agenţia de rating S&P, dublate de comentariile sumbre ale FMI privitoare la perspectivele de creştere ale Poloniei şi poziţia anti-business a guvernului ţării au adus ţara într-un con de umbră.

În 2009, când restul economiilor UE scădeau în urma crizei financiare, Polonia raporta o creştere economică de 1,6%. De la alegeri, ţara a suferit devalorizări puternice ale mondei locale, zlotul, şi ale obligaţiunilor guvernamentale. Indicele bursier polonez WIG20 a pierdut peste o cincime din valoare în ultimul an.

Ungaria şi Serbia au devenit alternative mai atractive faţă de Polonia, potrivit lui Hasan.

Maarten-Jan Bakkum, strateg la NN Investment Partners, afirmă că a investi în Polonia este din ce în ce mai riscant. “De la venirea la putere a partidului PiS, ne-am redus treptat expunerea”.

Jan Dehn, de la Ashmore, o casă de investiţie care se concentrează pe pieţe emergente, este de acord că activele poloneze sunt scumpe, având în vedere riscurile implicate.

Potrivit datelor EPFR, fluxul investiţiilor către activele poloneze a încetinit puternic în aprilie, la 34,32 milioane de dolari, de la 149,83 de milioane în martie.

Fergus Argyle, manager la Somerset Capital, care şi-a menţinut expunerea faţă de activele poloneze, spune că sentimentul investitorilor s-ar putea deteriora în continuare dacă PiS încalcă ţinta privitoare la deficitul bugetar impusă de UE menţinându-şI angajamentele pre-electorale privind reducerea vârstei de pensionare, majorarea celei mai scăzute rate a impozitului pe profit.