LIG are la dispoziţie o lună să vină cu un plan de finanţare pe termen scurt

Autor: Anelis Baciu 13.06.2016

LIG Insurance, o companie de talie mică din piaţa locală de asigurări, trebuie să transmită Autorităţii de Su­pra­­veghere Financiară (ASF) în ter­men de o lună un plan de finanţare pe termen scurt al cărui obiectiv prin­ci­pal este îndeplinirea de către asigurător a cerinţelor minime de capital.

Pe lângă acesta, compania trebuie să refacă în două luni şi planul de redre­sa­re propus iniţial, în care să includă măsuri care să asigure un nivel adecvat al solvabilităţii.

Consiliul ASF a prelungit la finalul săp­tămânii trecute cu trei luni sus­pen­da­rea activităţii de subscriere a LIG In­su­­rance ca urmare a unui cumul de în­căl­cări ale normelor financiare, con­ta­bile şi de management operaţional.  Totodată, ASF a interzis societăţii să dis­pună liber de plasamentele finan­cia­re, terenurile şi clădirile pe care le deţine.

LIG Insurance avea interdicţia să vân­dă asigurări în februarie anul trecut după ce în urma unui control a iden­ti­fi­cat că asigurătorul nu deţine o struc­tură adecvată a managementului ris­cului, dar şi nereguli în ceea ce priveşte cal­culul actuarial al primelor.

LIG Insurance a participat anul tre­­cut la analiza de bilanţ efectuată de ASF, iar studiul a scos la iveală că asi­gu­rătorul nu era capabil să respecte nici mă­car normele de solvabilitate Sol­vency I care au fost în vigoare până la finalul anului 2015.