Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă; Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu

Autor: Gabriel Pecheanu 12.06.2016

”Este, pentru mine, şocantă declaraţia doamnei Koveşi. Eu n-am văzut încă un înalt demnitar al statului român să mintă cu atâta nonşalanţă. Deci doamna Koveşi vorbeşte de dezincriminarea abuzului în serviciu, or nimeni nu a cerut asta. (...) Este o mare minciună pe care doamna o spune public”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiune la România TV.

El a mai spus că România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite ”abuzul procurorilor şi a judecătorilor”.

”Propun o definiţie corectă (a abuzului în serviciu - n.r.) pentru că niciun funcţionar n-o să ştie când este defectuoasă acţiunea lui. Dacă am avea o justiţie responsabilă ar constata două lucruri: că avem o definiţie în Codul Penal care e proastă, iar definiţia corectă tot într-o lege românească o avem, care este Convenţia naţiunilor unite împotriva corupţiei pe care România a ratificat-o şi care la art.19 dă definiţia abuzului în serviciu. Ce face în ziua de azi întrece orice măsură. Avem o definiţie defectuoasă în Codul Penal care permite arestări pentru că aşa vor muşchii procurorului şi avem Legea 365 care a ratificat Convenţia de la New York împotriva corupţiei şi mă tem că este un abuz în serviciu al procurorilor când au o convenţie care, conform Constituţiei, este aplicabilă prioritar faţă de legislaţia naţională, nu o aplică în litera şi în spiritului ei”, a mai spus Băsescu.

În opinia fostului preşedinte al României, nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci doar definirea mai clară a acestuia.

”Dacă nu eu, poate a cerut-o Tăriceanu, poate a cerut-o Ponta şi nu ştiu eu, poate a cerut-o Dragnea, dar este o mare minciună pe care doamna o spune public. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare. Eu cred că abuzul în serviciul poate să rămână. România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite abuzul procurorilor şi al judecătorilor. Cum poţi să acuzi de abuz în serviciu pe o definiţie neclară”, a mai spus fostul şef al statului.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, miercuri, 15 iunie, asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu. Excepţia a fost ridicată de fostul şef DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată pentru corupţie.