România ar putea găzdui permanent 5.000 de soldaţi ai NATO. Preşedintele Italiei, la Bucureşti: Înţelegem îngrijorările de securitate ale României

Autor: Iulian Anghel 15.06.2016

Preşedintele Italiei Sergio Mattarella a declarat ieri la Bucureşti după o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis că a înţeles îngrijorările României referitorare la graniţa estică a UE şi, dacă va fi cazul, Italia va continua să aplice „cu rigoare” sancţiuni la adresa Rusiei. „Am aplicat, la rândul nostru, cu rigoare sancţiunile faţă de Rusia în urma crizei din Ucraina şi, dacă va fi solicitat acest lucru, Italia va continua să le aplice cu aceeaşi rigoare“, a declarat Mattarella. Miniştrii apărării ai statelor NATO urma să aprobe aseară trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării se analizează şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat anunţat ieri secretarul general al alianţei Jens Stoltenberg.

Preşedintele Italiei Sergio Mattarella s-a întâlnit ieri la Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi preşedinţi au participat la un forum economic româno-italian. Iohannis a spus, în cadrul forumului, că economia României se însănătoşeşte pe măsura progreselor în lupta împotriva corupţiei, însă a atras atenţia că acest proces necesită timp. Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania. Schimburile comerciale între cele două ţări sunt de 13 miliarde de euro – exporturile fiind egale cu importurile. Însă pentru România Italia este un partener cu totul special pentru că în peninsulă trăiesc şi lucrează 1,2 milioane de români – cea mai mare diaspora românească din istoria ţării. În privinţa investiţiilor străine, cu un sold de 2,8 miliarde de euro, Italia ocupă locul al şaselea în topul investitorilor străini.