Ministrul finanţelor: Nu sunt bani pentru reducerea CAS, deficitul este la limită

Autor: Iulian Anghel 15.06.2016
Ministrul finanţelor Anca Dragu respinge iniţiativa Senatului de a reduce CAS cu cinci puncte, arătând că nu există spaţiu fiscal pentru o astfel de măsură.

„Aplicarea măsurii ne-ar costa 7,7 miliarde de lei anual. Este o sumă mare, iar deficitul bugetar în 2017 este foarte mare şi el. Trebuie să începem un proces de consolidare fiscală graduală şi nu ne permitem noi reduceri de taxe“, a comentat ministrul finanţelor trecerea prin Senat a unei propuneri legislative de reducere a CAS cu cinci puncte.

CAS a fost redusă în 2014 cu cinci puncte la angajator. Angajatorii au plătit în 2015, ca urmare a acestei măsuri, cu 2,8 miliarde de lei mai puţin la buget, iar deficitul fondului public de pensii s-a adâncit la 18 miliarde de lei (33% din cheltuielile fondului, echivalent a 2,5% din PIB). În 2017 TVA ar urma să fie redusă cu încă un punct, până la 19%, iar, în condiţiile în care deficitul este deja stabilit la limita de sus acceptabilă (3% din PIB), spaţiu fiscal pentru alte reduceri de taxe nu există, practic, în afara unor tăieri de cheltuieli. Deja instituţiile financiare internaţionale susţin că de­ficitul bugetar va depăşi anul viitor pragul Trata­tului de la Maastricht (3% din PIB), prognoza Comisiei Europene fiind un deficit bugetar de 3,8% din PIB. Senatorii au adoptat luni o iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD prin care contribuţiile de asi­gurări sociale scad cu 3% la angajat şi cu 2% la angajator, iniţiativă care spune că urmăreşte „sti­mularea creşterii economice prin consum“. Or, tocmai stimularea creşterii prin consum a devenit o problemă de dispută între economişti. Unii dintre aceştia apreciază că mai firesc ar fi fost ca întâi să fie redusă CAS şi abia în al doilea rând TVA (re­ducere care a adus o creştere de 19% în consum, în primele luni din an, dar destabilizează deficitul comercial şi de cont curent ca urmare a majorării importurilor).