Dacă vrei să ajuţi economia, nu mai sta la muncă şi pleacă în vacanţă!

Autor: CătăIina Apostoiu 16.06.2016
Mai mult de jumătate din angajaţii americani nu şi-au luat toate zilele de concediu în 2015, privând economia americană de 223 miliarde de dolari care puteau fi cheltuiţi în restaurante, pe proiecte de amenajări interioare, la hoteluri şi pentru călătorii, relevă un studiu citat de Wall Street Journal.

De vină: influenţa smartphone-urilor, a internetului şi altor tehnologii care cresc ataşamentul oamenilor de locul de muncă.

„Conectivitatea constantă ne face să ne simţim indispensabili şi ne este mai greu să ne lăsăm munca în urmă“, arată Katie Denis, director al Project: Time Off, o iniţiativă din industria de travel care a comandat studiul.

Potrivit acestuia, angajaţii americani au folosit în medie 16,2 zile de vacanţă anul trecut, comparativ cu media pe termen lung de 20,3 zile din perioada 1976-2000. Mai mult de jumă­tate din americanii chestionaţi în cadrul stu­diului, 55%, nu şi-au luat toate zilele de con­ce­diu, în creştere faţă de anii anteriori. În total, americanii au lăsat 658 milioane de zile de vacanţă nefolosite anul trecut. În me­die, două zile întregi au rămas nefolosite per angajat.

„Practic, americanii se oferă să muncească fără plată sute de milioane de zile“, pierzând beneficii de 61,4 miliarde de dolari, potrivit studiului. Dacă aceştia şi-ar fi luat toate zilele de concediu  în 2015, 1,6 milioane de locuri de muncă ar fi fost create pentru a le satisface necesităţile. Studiul nu a analizat modul în care zilele de concediu nefolosite afectează productivitatea sau rata ocupării forţei de muncă, deşi Denis, autoarea raportului, sugerează că vacanţele cresc productivitatea.

Numărul zilelor de concediu folosite de angajaţi a început să scadă sub media pe termen lung de 20,3 zile în jurul anului 2000, însă scăderea nu a reflectat trenduri economice ca rata şomajului sau încrederea consumatorilor, potrivit cercetătorilor.

Angajaţii intervievaţi au declarat de asemenea că nu-şi iau toate zilele de concediu de teamă să nu aibă foarte mult de lucru la întoarcere, pentru că cred că nimeni altcineva nu-i poate înlocui sau nu au bani.