Străinii au mai scos 1 mld. euro din depozitele bancare româneşti într-un an

Autor: Anelis Baciu 17.06.2016

Depozitele pe termen lung ale nerezidenţilor, în principal forme de sprijin de la băncile-mamă din străină­tate, cumulau 4,84 miliarde de euro la finalul lunii aprilie a acestui an, în scădere cu circa 900 de milioane de euro faţă de nivelul atins în aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, potrivit datelor BNR. În procente, scăderea ajunge la 15%. Evoluţia depozitelor străinilor din intervalul aprilie 2015-aprilie 2016 scoate la iveală că dezintermedierea nu s-a oprit încă.

Băncile străine, dominante în sec­to­rul bancar local, se confruntă cu re­gle­mentări mai stricte privind lichi­di­ta­tea şi capitalul pe pieţele de origine şi de aceea au preferat să-şi retragă liniile de finanţare, mai ales că până nu de­mult diviziile locale s-au plâns de lipsa ce­rerii de credite. Liniile de finanţare pe termen lung nu s-au evaporat însă rapid în condiţiile în care vorbim de maturităţi peste doi ani. De altfel, cele mai afectate de procesul de dezin­ter­me­diere din ultimii ani au fost finan­ţările pe termen scurt.

Liniile de finanţare de la băn­cile-ma­mă au reprezentat principala formă de susţinere a vânzărilor de credite în pe­rioada de boom economic. Acestea atinseseră un maxim istoric de 8,6 mld. euro în vara anului 2011.