Un artist plastic român a cucerit Peninsula Iberică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 16.06.2016

Ada Condeescu se va afla de ziua ei la festivalul de la Karlovy Vary 

Ada Condeescu (foto 1) va primi de ziua ei un cadou pe care şi-l doreşte orice actor: o apariţie pe covorul roşu, la unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de film din Europa Centrală şi de Est, cel de la Karlovy Vary.

Actriţa, care pe 2 iulie va împlini 28 de ani, va fi chiar de ziua sa în focurile pregătirii pentru premiera internaţională a filmului „Dincolo de calea ferată”. Pelicula, regizată de Cătălin Mitulescu, şi care îi are ca protagonişti pe Ada Condeescu şi Alexandru Potocean a fost selecţionata în competiţia principală a ediţiei cu numarul 51 a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, care va avea loc între 1 şi 9 iulie şi va concura pentru trofeul Globul de Cristal.

„Sunt emoţionată că voi fi împreună cu echipa mea la un festival de tradiţie atât de  important cum este Karlovy Vary. Emoţiile covorului roşu sunt mereu la fel, puternice, vibrante, aşa că abia aştept acea zi şi momentul de final al proiecţiei, când voi vedea cum a simţit sala acest film plin de viaţă şi poezie”, a mărturisit actriţa. Ada Condeescu interpretează în „Dincolo de calea ferată” rolul Monicăi, o tânără care îşi reîntâlneşte soţul, pe Radu (Alexandru Potocean), după o absenţă de un an datorată unei călătorii în Italia. Distanţa a creat confuzie şi neîncredere între cei doi, care nu pot fi risipite nici după o noapte petrecută împreună. Dincolo de calea ferata, în mahalaua bucureşteană, toţi prietenii petrec la o nuntă din cartier, în timp ce Radu şi Monica încearcă să-şi dea seama dacă şi pentru ei există posibilitatea unui nou început.

Ada Condeescu recunoaşte că aşteaptă ziua premierei de la Karlovy Vary cu emoţie şi cu bucurie: „Data premierei internaţionale este pe 4 iulie, la două zile după ziua mea! Cred că vor fi multe bucurii şi emoţii frumoase! Îndrăznesc să mă gândesc că e un cadou”, spune actriţa.

 

Succes uriaş al unui artist plastic român în Peninsula Iberică

După ce a fost admirată de peste 100.000 de oameni în Portugalia, expoziţia „Locuri unde voi fi” a ceramistei Cristina Bolborea va fi itinerată în Spania (foto 2).

Cu aproape doi ani în urmă, ceramista Cristina Bolborea devenea primul artist român invitat să expună în spaţiul «artei de căpătâi» a Portugaliei, Museu Nacional do Azulejo din Lisabona. În acest paradis al faianţei pictate, dispus în interiorul fostei mânăstiri Madre de Deus, întemeiată de regina Leonor în anul 1509, expoziţia «Locuri unde voi fi» urma să zăbovească circa trei luni. Afluxul de vizitatori, evaluările superlative ale specialiştilor de la Oficiul Patrimoniului  portughez i-au determinat pe organizatori, pe directoarea muzeului, dna Maria Antónia Pinto de Matos, să dubleze intervalul de expunere şi apoi să propună itinerarea expoziţiei la cel de-al doilea muzeu, ca importanţă, al Portugaliei, Machado do Castro din Coimbra.
Cu mai bine de 100.000 de vizitatori în cele nouă luni pe simezele din Lisabona şi Coimbra, expoziţia cu titlu premonitoriu «Locuri unde voi fi» şi-a continuat călătoria muzeală în două spaţii la fel de ofertante: Muzeul Grão Vasco şi Quinta da Cruz din oraşul nord-portughez Viseu. Graţie entuziasmului curatorilor de aici, care şi-au făcut promisiunea de a răspândi în toate zările experienţa găzduirii acestei expoziţii de excepţie, de a o face cunoscută tuturor cunoscătorilor în domeniu, dar şi amatorilor de «azulejo» şi de ceramică din Portugalia, Cristina Bolborea a devenit invitatul de onoare al Bienalei Internaţionale de Ceramică (a XII-a ediţie) de la Aveiro.
În data de 6 noiembrie, în prezenţa oficialilor Camerei Municipale din Aveiro («Veneţia lusitană», cum i se mai spune), a lui Xohan Viqueira, ceramist spaniol şi comisar al Bienalei 2015, a doamnei Ana Gomes, directoarea Muzeului da Cidade şi a întregii echipe ICR Lisabona, a avut loc a patra inaugurare portugheză a expoziţei.
Iar «locurile unde va fi…» expusă se vor înmulţi semnificativ, câtă vreme în 2016, ICR Madrid va organiza o nouă expunere, în Spania, a antologiei de lucrări ale Cristinei Bolborea. Vernisajul va avea loc la Valencia (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias «González»), miercuri, 22 iunie, ora 19.00.” – Daniel Nicolescu, cronicar de artă şi jurnalist
 

Concert de gală la închiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio

Astăzi, 17 iunie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, concertul care încheie o bogată stagiune a Orchestrei Naţionale Radio se va derula sub bagheta apreciatului dirijor român Cristian Mandeal.

Evenimentul va propune o creaţie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului”: Ravel – Concertul în sol major pentru pian şi orchestră”. Solist va fi pianistul Csíky  Boldizsár jr, distins în 1994 cu Premiul Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore. În aceeaşi seară va putea fi ascultată şi lucrarea altui  mare compozitor francez – Gabriel Fauré: Pavane” precum şi Petruşka”, baletul semnat de artistul rus al sec. XX Igor Stravinski. Baletul a fost pus în scenă prima oară în 1911 la Paris, cu Vaslav Nijinski şi Tamara Karsavina în rolurile principale, în cadrul apreciatelor stagiuni ”Ballets Russes”, prezentate la Théâtre du Châtelet, sub conducerea impresarului rus Serghei Diaghilev.

Compus de Ravel pe durata a doi ani, între 1929 şi 1931, concertul pentru pian este puternic influenţat de atracţia compozitorului pentru jazz, gen pe care îl descoperea în perioada respectivă, după un turneu susţinut în Statele Unite. Despre importanţa jazz-ului, Ravel mărturisea: Cea mai captivantă parte a jazz-ului este ritmul său  bogat şi amuzant… Jazz-ul este o sursă bogată şi vitală de inspiraţie pentru compozitorii moderni şi sunt uimit că atât de puţini americani sunt influenţaţi de el.” Premiera absolută a avut loc în ianuarie 1932 cu Ravel la pupitrul dirijoral şi pianista Marguerite Long în ipostază solistică, succesul evenimentului fiind urmat de un amplu turneu pe care cei doi l-au întreprins în 20 de oraşe din Europa, peste tot concertul bucurându-se de succes la public.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie - etalon pentru România. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 - 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 - 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Csíky  Boldizsár jr şi-a urmat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”  din Cluj, iar în perioada studenţiei a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania). În 1998 a participat la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa). În anul 2000, după numeroase colaborări – aproximativ 40 de concerte pe an – directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) i-a acordat titlul de solist permanent.

Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi de peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

 

Târg de Rusalii la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Piaţa Ţărănească organizează Târg de Rusalii, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 17-19 iunie 2016. Accesul se face prin Monetăriei nr. 3 şi intrarea este liberă.

Cu ocazia  Moşiilor de Vară, meşteri populari, producători şi artizani dar şi colecţonari din toate zonele ţării vin la târg cu oale de Horezu şi de Corund, obiecte din lemn pentru gospodărie de la Băbeni, ceramică pictată cu motive tradiţionale, icoane pe lemn şi pe sticlă, ţesături şi costume populare din Muscel, Mehedinti, Ţinutul Pădurenilor, Rupea, Teleorman, Gorj, Maramureş, Prahova,  covoare şi podoabe tradiţionale, împletituri din sfoară, jucării croşetate şi din pânză, ouă încondeiate, genţi şi bijuterii din piele, îmbrăcăminte din lână împâslită, plante de leac  şi săpunuri naturale.

La târg se pot găsi pentru pomenirea morţilor de Moşi: covrigi şi colaci cu miere, fructe şi legume proaspete, cozonaci domneşti şi prăjituri de casă, poale-n brâu, turtă dulce şi miere, zacuşti de la Tărtăşeşti, palincă de la Cuca, siropuri naturale şi dulceţuri tradiţionale nou atestate din Gradina Cucoanei, dar şi afumături de la Fum de Fag.

Bucătarii sunt pregătiţi cu borş de peşte la ceaun, sărmălute în varză nouă, costită afumată de porc cu cartofi săseşti  şi orez cu lapte cu cireşe şi frunză de nuc.


Intrarea la târg este liberă.

Program: vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00.