Erste a vândut 30% din operaţiunile din Ungaria către statul maghiar şi BERD

Autor: Ştefan Stan 20.06.2016

Ungaria şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au cumpărat o participaţie de 30% din Erste Bank Ungaria, într-o tranzacţie de 248 mil. euro.  Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea tuturor aprobărilor necesare de la Concurenţa din Ungaria şi Uniunea Europeană, precum şi de o majorare de capital a EBU, potrivit unui anunţ al companiei.

“Prin această tranzacţie, cel mai important obiectiv al Guvernului Ungariei este stimularea creşterii, prin încurajarea creditării şi susţinerea contribuţiei sistemului bancar din Ungaria la dezvoltarea economiei printr-un context stabil”, a declarat Mihály Varga, ministrul Economiei Naţionale din Ungaria. “Erste Bank a anunţat deja că intenţionează să crească semnificativ creditarea şi că are planuri pe termen lung în Ungaria. Această tranzacţie va creşte şi mai mult încrederea între una dintre cele mai mari bănci din Ungaria şi Guvern”, a adăugat oficialul.

Preţul de achiziţie pentru participaţia de 30% a fost de aproximativ 248 de milioane de euro. Investiţia Guvernului ungar şi BERD a venit ca urmare a unui acord semnat anul trecut cu Erste, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri în sectorul bancar din Ungaria. În urma achiziţiei, Guvernul maghiar va deţine 15% şi BERD încă 15% din acţiunile Erste Ungaria. 

“Prin investiţia noastră consolidăm şi sprijinim o bancă privată care a depăşit cu succes efectele crizei financiare globale şi care şi-a asumat un angajament faţă de regiune. Baza de capital mai solidă va permite Erste Bank Ungaria să-şi implementeze planul de creştere, inclusiv în ceea ce priveşte creditarea către IMM-urile locale, contribuind astfel la îmbunătăţirea intermedierii financiare şi susţinând economia reală”, a afirmat Phil Bennett, Prim Vicepreşedinte BERD.

Erste Group va continua să deţină participaţia majoritară la EBU. Guvernul Ungariei şi BERD vor putea să numească fiecare câte un membru fără atribuţii executive în Consiliul Director al EBU şi un membru în Consiliul de Supraveghere al băncii.

“Decizia Erste Group de a invita statul ungar şi BERD să devină acţionari minoritari în subsidiara noastră din Ungaria reflectă aşteptările noastre pozitive cu privire la continuarea dezvoltării pieţei bancare din Ungaria. Le urăm bun venit noilor noştri acţionari şi aşteptăm o relaţie de colaborare de succes în beneficiul economiei şi populaţiei Ungariei în anii următori”, a declarat Friedrich Rödler, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Erste Group, cu ocazia ceremoniei de semnare de la Budapesta.

Acţiunile Erste Bank se tranzacţionează luni la 21,48 euro/ acţiune, în creştere cu 0,87% faţă de şedinţa anterioară.