ZF Bankers Summit 2016: Ce cred principalii bancheri despre viitor

Autor: Cristian Hostiuc 21.06.2016

Ziarul Financiar organizează a cin­cea ediţie a ZF Bankers Summit, un eveniment unde bancherii şi analiştii discută despre situaţia la zi a sistemului bancar românesc, unde se află el, în­cotro se îndreaptă şi mai ales care sunt motoarele de creştere, în condiţiile în care creditarea corporate stagnează, cre­ditul imobiliar se va reduce din cau­za legii dării în plată, iar creditul de consum îşi va reduce ritmul de creştere.

Deşi România are o creştere eco­nomică susţinută, băncile nu reuşesc să capteze acest trend: multe com­panii bune, în special multinaţio­nalele, şi-au redus investiţiile şi nu se mai îm­prumută de la bancă. Iar când o fac, preferă să ia credit de la compania-mamă. Compa­ni­ile româneşti au în continuare bilanţuri afec­tate de criză şi nu pot să se expună mai mult la noi credite.

Deşi dobânzile sunt la cel mai re­dus nivel posibil atât la euro, cât şi la lei, firmele şi persoanele fizice rămân pru­dente. Poate la creditele de consum românii au lăsat puţin garda jos, dar la creditele ipotecare, care au valori mari, calculele sunt făcute de zece ori înainte de a lua un împrumut. 90% din creditele ipotecare au la bază Prima casă, unde suma maximă este de 60.000 de euro.

Profitul pe care îl raportează băn­cile este făcut mai mult din jocul pro­vizioanelor şi al riscului şi mai puţin din activitatea curentă. Creditele neper­for­mante şi împrumuturile re­struc­turate continuă să mănânce timp din acti­vitatea bancherilor.

Prin ZF Bankers Summit, Ziarul Financiar pune în discuţie provocările sistemului bancar românesc, încercând să afle de la cei mai importanţi ban­cheri ce cred că le va rezerva viitorul, încotro se îndreaptă serviciile bancare şi cum sunt pregătite băncile să facă faţă atât creşterii economice, cât şi unor eventuale crize.