Vai si amar!

Autor: Dragoş Dragoteanu 21.06.2016

Atunci cand managementul unei companii nu este condus de o persoana care are actiuni sau parti sociale la firma respectiva, se poate alege praful foare usor. Cand nu exista implicare directa in cheltuirea judicioasa a banilor, sansele ca banii sa fie investiti corect sunt aproape zero.

Revenind in tara saptamana trecuta, in afara de faptul ca am stat zeci de minute bune in blocaj de la aeroport spre centru, m-a izbit vizual forma de zig-zag sub care au fost montati noii parapeti care despart DN1. Desi ar putea sa nu-mi pese, scriu acest articol cu furia unui antreprenor care ar lua masuri instantaneu fata de cei responsabili si ar schimba integral mizeria respectiva.

Daca as avea putere in Romania as desfiinta efectiv CNADNR! Pur si simplu. As pune lacatul intr-o dimineata pe institutie si as concedia toti oamenii de acolo. Chiar as sponsoriza un sondaj de opinie pe aceasta tema. Din cate am citit in media, unii sefi au salarii cu mult peste media celor din sectoarele private.

Cum sa avem noi linie de centura a Bucurestiului, autostrazi care traverseaza Carpatii sau sosele sigure si civilizate, cand angajatii de acolo nu sunt in stare sa puna uniform, la linie, niste amarati de parapeti? Cum este posibil ca, pe cel mai circulat drum de acces de la aeroport al strainilor, al investitorilor, al turistilor sa nu existe nimeni din aceasta instititutie sau din Guvern care sa se sesizeze?

Realitatea ne-a demonstrat ca este foarte posibil. Chiar normal. O companie de stat foloseste bani publici, adica ai nostri, ai tuturor. CNADNR nu face exceptie. Oare cate zeci de mii de astfel de lucrari proaste se fac anual, la nivel national, din banii contribuabililor? Ce ati face voi, oamenii de business daca ati vedea in propria companie ca se face o lucrare de mantuiala, o rusine pentru imaginea voastra. Gardul firmei pe care o reprezentati este stramb? Ma indoiesc!

Pe Drumul National 1 trec absolut toti demnitarii romani care, se presupune, cu mandrie si cinste, isi onoreaza functiile. Oare lor nu le sare in ochi mizeria aia de lucrare? Oare niciunuia nu-i mai pasa? Stau si ma gandesc daca as fi in locul lor, eventual in masina cu un vizitator strain, ce as putea sa spun daca respectivul ar remarca grozavia. Poate cel mult sa fac o gluma: o indreptam cu ciocanul!

Oricat de optimist sunt, declar ca nu mai am nicio asteptare de la vreo institutie de administrare a domeniului public. In weekend-ul trecut am citit cu stupoare ca, tocmai cand zeci de mii de bucuresteni au plecat spre mare, sistemul de taxare de la Cernavoda nu a functionat. Fabulos! In cel mai aglomerat weekend de pana acum CNADNR nu a fost capabila sa colecteze bani de la soferi. Si nu este prima data, a mai cazut si anul trecut!

De unde sa avem cand nu putem sa facem ceva ca lumea? De unde sa cerem, daca nu avem de la cine? De unde sa vrem, daca nu gasim meseriasi buni? De unde sa-si plateasca mai bine CNADNR angajatii care lucrau la 35 grade, vineri dupa-amiaza, daca nu este in stare se colecteze taxe? De la cine sa avem asteptari, cand am convingerea ca toti responsabilii de aceasta lucrare au fost in mini-vacanta de Rusalii? Cui sa-i pese daca nimeni nu este sanctionat si pleaca cu o tinichea de coada, concediat fiind?

Mai nou, desi nu a fost inca instalata primar general, doamna Firea doreste sa ofere transport gratuit in Bucuresti. Super! Asta spune mult despre ce ne asteapta. Atunci cand nu intentionezi sa pui la punct un sistem, sa-l faci sa fie functional si eficient, e de preferat sa-l dai gratis. In aceste conditii, lumea nu mai are de ce sa fie nemultumita si nu mai comenteaza. Gratis nu implica responsabilitate sau responsabilizare.

Asta este diferenta majora dintre un patron si un angajat la stat. Noua ne pasa de banii nostri.

Dragos Dragoteanu
General Manager Euroest Invest
Certified International Property Specialist