Un chinez a plătit cu cardul achiziţia unui tablou de 170 de milioane de dolari. Istoria fabuloasă a unui fost taximetrist care a ajuns miliardar

Autor: Lorena Cornea 22.06.2016

Liu Yiqian, colecţionarul chinez care are acum o avere de 2,9 miliarde de dolari (potrivit Forbes), a ajuns miliardar investind pe bursă, în imobiliare şi în comerţul cu medicamente. Liu are o poveste aparte despre cum şi-a făcut numele în lume şi cum a ajuns să fie cofondatorul muzeului Long din China – a condus taxiuri înainte să se afle în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Liu s-a născut în 1963 în Shanghai, China, în inima Revoluţiei Culturale Chinezeşti, unde a fost crescut într-un cartier sărăcăcios de către familia lui modestă. La 16 ani, Yiqian s-a lăsat de liceu pentru a-şi ajuta mama în mica ei afacere – crea şi vindea genţi de piele pentru a-şi susţine familia.. Ingenios de mic, a descoperit o cale de a reduce costurile de producţie şi de a fi cel mai bun pe piaţa respectivă. A lucrat ca taximetrist o perioadă, pentru a-şi ajuta familia cu bani.

În anii ’80, o altă branşă i-a stârnit interesul şi a început să speculeze obligaţiunile de stat. În 1991, Liu descoperea bursa din Shenzhen, care urma să îi aducă un profit de 120.000 de dolari încă de la prima tranzacţie, bani pe care i-a reinvestit la scurt timp.

În anul 2000, a fondat Shanghai Sunline Investment, predecesorul actualului grup pe care îl deţine, Sunline Group. Au urmat multe alte achiziţii, precum Hai Nan Yedao (Group), Evergrande Real Estate Group, Angel Yeast, Lianyungang Ideal Group şi Faw Car. Anul trecut, Sunline Group al lui Liu deţinea majoritatea acţiunilor pentu Hubei Biocause Pharmaceutical.

Numele lui Liu Yiqian este de asemenea asociat cu domeniul artei, el şi soţia lui Wang Wei deţinând două muzee private în China, urmând să deswchidă un al treilea peste patru ani. Colecţia de artă a cuplului este estimată la peste 600 de milioane de dolari, iar achiziţiile nu se opresc aici. În noiembrie anul trecut, Liu Yiqian a licitat prin telefon şi a cumpărat nudul lui Modigliani „Nu Couché” la o licitaţie de la Christie’s  New York, achitând întreaga sumă folosind un card American Express.

Nu este prima dată când miliardarul achită o sumă exorbitantă cu un card de credit -  în 2014, a folosit un altul pentru a achita o piesă veche de 500 de ani din Dinastia Ming, şi anume o ceaşcă ceramică, cunoscută sub numele de „Chicken Cup”, la preţul de 36.6 de milioane de dolari, cu care a pozat ulterior în timp ce bea din ea, a scris Fortune. „Împăratul Qianlong a folosit-o, acum şi eu. Am vrut doar să văd cum este.”, a spus el pentru Wall Street Journal.

Cuplul este acum unul dintre cele mai cunoscute din lume pentru dragostea faţă de artă, aflându-se în topul primilor 200 colecţionari de artă în 2012, 2014 şi 2015. „Mai întâi trebuie să îţi placă arta. Abia apoi o poţi înţelege.”, a declarat Liu pentru New York Times.

Viziunea artistică a lui Liu este una inedită, achiziţia Modigliani-ului fiind doar primul pas dintr-o agendă mult mai ambiţioasă: „Vreau să construiesc un muzeu care să îi atragă atât pe tineri, cât şi pe cei mai în vârstă, pe localnici dar şi pe iubitorii internaţionali de artă.”, a spus Liu Yiqian pentru South China Morning Post. „Sper ca muzeul meu să rămână în picioare sute de ani.”

Liu Yiqian şi Wang Mei au fost asemănaţi cu Robert şi Ethel Scull, foşti colecţionari avizi de pop-art din anii ’60. Robert era supranumit „magnatul taxiurilor”, dar cuplul a fost deseori ironizat de colecţionarii clasici, care îi blamau drept „noi îmbogăţiţi, dar de o prostie enormă”, posibil din cauza declaraţiei lui Liu pentru Bloomberg: „Când vedeam că ceilalţi licitau, intram şi eu în competiţie, iar după ce plăteam îi întrebam: „Ce face opera asta atât de specială?””.

Comparaţia a fost susţinută şi de Philip Tinari, directorul Centrului Ullens pentru Artă Contemporană din Beijing, care a spus că cei doi nu sunt cunoscători ai artei, ci pur şi simplu cumpără cele mai scumpe opere care ajung la licitaţie.