România, pe locul cinci în UE în ceea ce priveşte producţia totală de fructe şi legume

Autor: Roana Rotaru 24.06.2016

România este pe locul cinci în UE la producţia de legume, cu 151.000 de hectare de teren cultivate, ceea ce reprezintă 7,3% din suprafaţa cultivată cu legume din UE.



Liderul clasamentului UE, în ceea ce priveşte producţia totală de legume, este Italia, care a cultivat peste 20% din suprafaţă to­tală cu legume din UE, ur­ma­tă de Spania (17%), Franţa (11%) şi Polo­nia (9%).

Producţia de castraveţi a României, de aproxi­mativ 130.000 de tone, a reprezentat anul trecut 5,4% din producţia totală de castraveţi de la nivelul UE, iar cea de roşii - 2,6%, România având o  recoltă de roşii de peste 460.000 de tone în 2015. De departe, Ita­lia este ţara cu cea mai mare producţie de roşii din UE, cu peste 6,4 mil. tone, în timp ce cei mai mulţi castraveţi sunt produşi în Spania. Producţia de cireşe a României reprezintă 7,7% din totalul producţiei UE.

România ocupă acelaşi loc cinci în clasamentul UE şi când vine vorba de producţia totală de fructe, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 150.000 de hectare, care reprezintă 6,2% din suprafaţă totală cultivată cu fructe din UE. Producţia de cireşe a României reprezintă 7,7% din producţia de cireşe a UE, 3,65% din producţia de mere, însă doar 1,6% din producţia totală de căpşuni şi 0,7% din producţia UE de piersici.

Polonia a recoltat 1 din 4 mere produse în UE în 2015, înregistrând cea mai mare producţie de mere şi cireşe din UE, în timp ce Spania a cultivat cele mai multe piersici şi căpşuni. Noi avem toate condiţiile necesare să facem agricultură de performată, şi aici mă refer la climă, calitatea solului, dar cu toate acestea suntem net importatori. Fermierul român aruncă toamna merele la animale pentru că nu avem spaţiu de depozitare, distribuţie ca să livrăm către supermarketuri Dacă vrem să accesăm fonduri europene ne lovim de partea banilor. Chiar dacă avem cofinanţarea de 10% trebuie să mai plăteşti TVA, plus alte cheltuieli şi ajungi la 40-50% din valoarea proiectului. Fermierii sunt înfrânaţi, nu au cum să acceseze fondurile europene. Numai o mică parte reuşesc, cei cu bani, a spus Ion Dumbravă, care deţine ferma ecologică Biodumbrava din comuna Joiţa (jud. Giurgiu), la 15 kilometri de Bucureşti.

Suprafaţa agricolă cultivată cu cereale sau legume ecologice a crescut cu aproape 60% în perioada 2010-2014, tot mai mulţi antreprenori sau multinaţionale pariind pe produse verzi, arată o analiză a ZF.

În 2014 suprafaţa totală din agricultura ecolo­gică a ajuns la aproape 290.000 de hectare, cu circa 100.000 mai mult decât în anul 2010.