Barometrul industrial. Industria şchioapătă serios: volatilitatea comenzilor întreţine incertitudinea, iar incertitudinea creează stagnare

Autor: Iulian Anghel 24.06.2016
Sentimentul managerilor din industriei faţă de evoluţia sectorului continuă să fie acela de îngrijorare. Potrivit  Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), în luna mai firmele continuă să raporteze scăderi de stocuri, iar când stocurile scad pe parcursul mai multor luni cum se întâmplă acum, înseamnă că există mai puţine comenzi. Comenzile sunt volatile, bani de investiţii puţini şi sentimentul de nesiguranţă mare.

Industria nu a mers deloc bine în această parte din an, în ciuda creşterii economice solide indicată de Statistică în T1. De altminteri, industria a intrat în declin în toamna lui 2015 şi asta a făcut ca producţia industrială să avanseze cu doar 2% în 2015. Prima parte din an nu a adus o înviorare vizibilă, lucru care se vede nu doar în datele statistice ci şi în răspunsurile managerilor din industrie date în cadrul Barometrului Industrial – un sondaj amplu care chestionează lunar opiniile a peste 300 de manageri de companii industriale reprezentative.

Potrivit Barometrului Industrial, „Indica to rul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire mersul industriei, în ansamblul ei) a scă zut de la 61 de puncte în aprilie la 60 de puncte în mai, după ce în martie acesta se situa la 69 de puncte.

Potrivit studiului citat, firmele raportează scăderi ale stocurilor, de la 50 de puncte în martie, la 48 în aprilie şi 44 în mai. Iar atunci când stocurile scad mai multe luni la rând, înseamnă că firmele au mai puţine comenzi decât vânzări. Inevitabil, indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate a scăzut de la 53 în aprilie la 51 în mai.

„Profitabilitatea suferă şi din alte motive. În ultimele patru luni, managerii au semnalat o creştere continuă a preţurilor de input. Indicatorul costurilor de producţie a crescut de la 54 în februarie la 63 în martie. În schimb, preţurile de desfacere a produselor au rămas constante în jurul valorii de 50, între expansiune şi contracţie“, arată studiul.

Indicatorul sau „Indexul de Difuziune“ folosit de Barometrul Industrial în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Barometrul Industrial din mai arată că „indicatorul pentru volumul total al producţiei“ a scăzut de la 61 de puncte în aprilie la 60 de puncte în mai, după ce el fusese la 69 de puncte în martie.

 Acest lucru indică o înrăutăţire nu doar a percepţiei, ci chiar a stării de fapt, dat fiind că răspunsurile managerilor privesc chiar soarta companiilor lor.

Potrivit INS, în primele patru luni din an producţia industrială a crescut, an/an, cu 1,2% (serie brut), dar a scăzut faţă de martie cu 5,6%. Totuşi, comenzile noi în industrial prelucrătoare au crescut la patru luni, an/an, cu 4,4%. Acest lucru se vede şi din Barometru Industrial, dar relevanţa sa este poate fi pusă în discuţie.

„Pe un fond relativ descurajant, datele pentru luna mai arată însă şi o posibilă revenire pe termen scurt. Indicatorul pentru comenzi noi şi cel pentru comenzi la export au crescut în tandem, de la 58 în aprilie la 64 în mai. Este posibil ca intrările noi să reuşească să stopeze continuarea declinului. Până una alta, ele au produs o uşoară redresare a angajărilor de personal de la un index de 50 (între creştere şi contracţie) la o valoare de 53 de puncte“, arată Barmoetrul.

Acesta indică însă că, pe ansamblu, în rândul managerilor creşte îngrijorarea: „Indicatorul sintetic de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme)a continuat să scadă de la 64 de puncte în februarie, la 62 în martie, 60 în aprilie şi 57 în mai. Acum se află cu 3 puncte sub media ultimelor 19 luni (60).Intensificările conjuncturale ale comenzilor, mai ales pentru export, nu reuşesc să risipească îndoiala managerilor şi să creeze încredere în viitor. Dimpotrivă, volatilitatea întreţine incertitudinea, iar incertitudinea creează stagnare. Mai ales când resursele pentru investiii rămân limitate“.

IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA realizează lunar Barometrul Industrial care reflectă situaţia din industrie în prezent şi pe un orizont de şase luni, aşa cum este ea percepută de managerii companiilor din industrie.

Barometrul din mai este realizat pe un eşantion de 313 companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.200 de companii din România.