UPDATE: Lira sterlină s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani

Autor: Ştefan Stan 24.06.2016

UPDATE: După ce Tabăra Leave a preluat conducerea cu 52%, în faţa taberei Remain, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,35 dolari. 

Traderii se pregătesc pentru vânzări masivă de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice.  


Lira sterlină a explodat după referendumul de ieri şi a urcat în această noapte la 1,5018 dolari, potrivit The Guardian. 

Kathleen Brooks, analist la City Index, a spus că ”ne aşteptăm la creşteri din partea lirei dacă rezultatele neoficiale sunt corecte şi tabăra Remain a câştigat referendumul. O marjă de 8%, sugerată de sondajul Ipsos Mori, ar fi considerată destul de mare pentru a pune problema Brexitului în urmă pentru mulţi ani, ceea ce ar da un boost substanţial activelor riscante în orele următoare. Totuşi, orice marjă de sub 5% nu poate fi considerată îndeajuns de mare pentru a elimina problematica Brexitului şi incertitudinea, ceea ce ar putea limita masiv entuziasmul pe pieţele de tranzacţionare.