Nicu Grigoraş, Intercapital: E un rezultat neaşteptat. Pieţele scad cu 5-10%. Problema este că nu se ştie când se termină. BNR va apăra leul azi

Autor: Sorin Pâslaru 24.06.2016

“Indicii sunt acum între -5% si -10%, altă  şansă nu avem nici noi. In momentul ăsta e la minus 10%. E un rezultat neaşteptat, eu nu cred că s-a aşteptat cineva la asta. Toate estimările erau că nu o să fie Brexit. Erau bănci mari de investiţii care dădeau 60%-70% Remain. A fost o volatilitate extrem ă. A putut să facă bani mulţI cineva carea dat short la închiderea pieţelor, cand era destul de puţin probabil să fie Brexit”, a spus Nicu Grigoraş, analist şef la Intercapital.

Este oficial! Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană după o răsturnare dramatică de situaţie

Ce se va întâmpla cu cele câteva sute de mii de români care lucrează în Marea Britanie dacă regatul va ieşi din UE

Haos total în pieţe după Brexit. Lira s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani, iar acţiunile sunt în picaj liber. Aurul a urcat la maximul ultimilor doi ani

“E greu de spus ce să le spunem clienţilor. Nu ne-am făcut planul pe asta. Chiar nu am crezut în treaba asta. Nu prea ai să le spui. Să nu facă nimic. Să vinzi la -10 mi se pare o greşeală. Problema este că nu cred că se opreşte aici. Nu va fi doar o zi de corecţie. Cred că se adânceşte pe parcursul zilei şI în zilele următoare. Lucrurile sunt complicate şI nimeni nu ştie”

“Cea mai mare problemă este legată de UE şI celelalte state care ar putea să gândească să iasă. A încolţit idea. În cel mai rău scenariu ar fi momentul în care zona euro începe să se  dezmembreze. Europenii trebuie să vină cu măsuri foarte concrete şI hotărâte, ca să stăvilească dorinţa altor ţări de a face acelaşI lucru. Cele mai lovite vor fi UE şI UK, dar nu se ştie care o să fie lovită mai rău. Oricum nu erau grozave lucrurile. Acum e o lovitură care înrăutăţeşte lucrurile”

Ce pot face băncile centrale? “Au fost întâlniri de politică monetară ale principalelor bănci din lume. Nici una din băncile central deocamdată nu a făcut nimic, au aşteptat decizia. Concretizându-se un rezultat neaşteptat cred că ar trebui să acţioneze în mod concertat. Cresc Quantitave Easing, renunţă la creştere de dobândă, o iniţitiavă comună. BNR o să intre în piaţa valutară să îl susţină. Cu siguranţă va fi presiune pe leu”.