Mihai Nichişoiu, Tradeville: Ironic, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu ocupă prima poziţie pe lista lungă a riscurilor globale

Autor: Liviu Popescu 24.06.2016

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se adaugă unei liste lungi de riscuri globale, dar ironic Brexitul nu ocupă prima poziţie. Un risc mult mai important se referă la eventualitatea unei alunecări dure a economiei chineze şi a unei crize a sistemului financiar/bancar, consideră Mihai Nichişoiu, directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management.

“Sistemul imunitar al burselor de acţiuni era oricum deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie. în condiţiile în care dobânzile vor rămâne la niveluri excepţional de mici, în unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abundă, foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndreptă tot mai mult către aur. În 2016, activele tradiţionale de refugiu, în particular aurul, sunt adevăraţii câştigători ai concursului de împrejurări”, spune Nichişoiu.

El adaugă că activele româneşti, au arătat în dimineaţa această încă o data corelaţia strânsă cu pieţele externe.

“Acţiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, cele mai afectate fiind băncile; dobânzile titlurilor de stat locale au crescut, riscul lor fiind asimilabil periferiilor, iar leul s-a depreciat, îndeosebi faţă de dolarul american. Cel mai probabil, pieţele de la Bucureşti vor rămâne dependenţe şi în perioadă următoare de riscurile globale, în timp ce Bancă Naţională ar putea deveni tentată să reia procesul de relaxare monetară întrerupt anul trecut”