George Soros nu a repetat performanţa din 1992, când a pariat împotriva lirei şi s-a îmbogăţit cu 1 mld. dolari. A câştigat însă din aur

Autor: Greta Bogdan 27.06.2016

George Soros, miliardarul care a devenit faimos după ce a pariat împotriva lirei sterline în 1992, câştigând peste 1,3 mld. dolari, nu a repetat şi de data aceasta performanţa, scrie Business Insider.

„George Soros nu a făcut speculaţii împotriva lirei în contextul dezbaterii pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliardarului.  

Acesta a mai declarat că Soros a câştigat nişte pariuri în urma rezultatelor Brexit-ului.

Citiţi gratuit E-Paper cu ediţia specială Ziarul Financiar dedicată Brexit

George Soros, cel care a câştigat peste un miliard de dolari după ce a pariat împotriva lirei în „Miercurea Neagră”, a preconizat că după un vot pro Brexit lira va scădea cu cel puţin 15% sau chiar şi cu peste 20%. El consideră că votanţii subestimează adevăratele costuri ale Brexit-ului, care va avea un „impact dramatic imediat” asupra burselor, investiţiilor şi joburilor.

Lira, a cărei valoare a scăzut cu peste 10% împotriva dolarului american până la o valoare mai mică de 1.15 dolari, a fost una dintre primele consecinţe ale rezultatului votului Marii Britanii, respective acela de a părăsi Uniunea Europeană.

Unii îl ştiu pe George Soros drept „omul care a păcălit Banca Angliei”, titlu care i-a fost acordat în 1992 când, dintr-o speculaţie foarte riscantă în valoare de zece miliarde de dolari (a presupus că lira sterlină se va deprecia), a reuşit să scoată un profit de un miliard de dolari. A donat 8 miliarde de dolari pentru educaţie şi sănătate şi şi-a lăsat amprenta şi asupra Ungariei, ajutând la convertirea acesteia de la comunism la capitalism între aniii 1984 şi 1989.

Miliardarul George Soros şi-a redus la începutul lunii mai investiţiile companiei sale în acţiuni americane cu mai mult de o treime în primul trimestru şi a achiziţionat o participaţie de 264 milioane de dolari în cel mai mare producător de aur al lumii Barrick Gold, potrivit Bloomberg.

Valoarea deţinerilor Soros Fund Management a scăzut cu 37% până la 3,5 miliarde de dolari la sfârşitul trimestrului trecut. Soros a cumpărat 1,7% din Barrick. De asemenea, Soros a dezvăluit că deţine opţiuni call pe 1,05 milioane de acţiuni din SPDR Gold Trust, un ETF care urmăreşte preţul aurului.

După Brexit, investitorii s-au retras spre activele sigure, aurul fiind una dintre ele. Preţul aurului a crescut cu peste 5% în numai 2 zile de la Referendum, în timp ce aproape toată piaţa este în scădere.