Fractura dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană îşi pune amprenta şi asupra preţului petrolului

Autor: Ştefan Deleanu 28.06.2016
Cotaţia petrolului a fost afectată de rezultatul referendumului din Marea Britanie în condiţiile în care preţul barilului de petrol a înregistrat vineri o scădere de aproximativ 4,9%, la circa 47 de dolari/baril, cea mai mare din ultimele patru luni. De altfel, în şedinţa de vineri s-au înregistrat scăderi chiar şi de 7%. Odată ce investitorii au aflat decizia votanţilor din Regatul Unit, aceştia au început să vândă. Marea Bri tanie are o cerere de 16.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 0,016% din cererea glo bală pentru petrol, scrie presa inte rnaţională. Este un procent mic pentru a influenţa prin raportul cerere-oferta, însă perioada de nesiguranţă asupra sănătăţii Europei a dus pieţele într-o stare de volatilitate.

Statele considerate în curs de dez voltare rămân cele care asigură o mare parte din cererea de petrol. Printre acestea un loc foarte important îl ocupă China, ale cărei importuri au crescut cu aproximativ 8 milioane de barili pe zi la începutul anului 2016, depăşind astfel cererea de petrol a Statelor Unite, con siderate până acum cel mai mare consumator de petrol.

Creşterea preţului la barilul de petrol este limitată de oferta de pe piaţă. Statele membre ale OPEC (Orga ni zation of Petroleum Exporting Coun tries) nu intenţionează să limiteze producţia, după ce în cursul întâlnirii OPEC din 2 iunie acestea şi-au men ţinut politica de producţie fără restricţii.