Studenţii români din Marea Britanie după Brexit: „Este inimaginabil ce se petrece”

Autor: Lorena Cornea 03.07.2016

Este încă neclar ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, dar un lucru este sigur: studenţii români plecaţi pe teren britanic nu vor avea o soartă uşoară. 

Viaţa de student este una dificilă şi scumpă în general, indiferent de ţara în care te afli. Economiile studenţilor, oricât de mici, valorează enorm pentru aceştia de pe o lună pe alta, iar orice mică sumă este binevenită.

„Eu urmăream numărătoarea în timp real. Procentele se duceau înainte si înapoi, practic de la minut la minut. Noroc că am fost inspirat şi mi-am retras economiile cu o zi înainte de vot. Dacă nu făceam asta, pierdeam peste 500 de lei, fiindca economiile mele erau în lire.”, a spus Florin-Vlăduţ Ţifer, câştigător al premiului al II-lea la concursul NASA Ames Space Settlement Design Contest din 2013 şi student la Kingston University în Londra.

Odată cu apropierea Brexitului, studenţii români au început să-şi facă griji. „Aşa-zisele student-loans vor fi mult mai dificil de obţinut, dacă nu chiar imposibil. Ne este frică de ce va urma: este posibil să nu putem termina facultăţile la care suntem înscrişi, pentru că UK este o ţară extrem de scumpă şi nu ne putem permite cheltuielile.”, a spus o altă sursă.

„Eu am văzut pericolul, dar am continuat să sper că nu vor face o gafă de asemenea proporţii. Adevărul este că englezii nu sunt educaţi politic şi merg pe spiritul turmei.”, a mai spus Ţifer. „Cred că vom vedea nişte mişcări foarte interesante în următoarele luni. Regatul Unit nu voia să iasă cu adevărat din UE, probabil o vor întoarce cumva. Dar şi dacă reuşesc să rămână în Uniune printr-un nou referendum, Germania nu va fi prea fericită.”, a continuat studentul.

Doar o circumscripţie din zecile în care este împărţită populaţia londoneză a susţinut tabăra „Leave”, în timp ce restul au votat să rămână în UE - un vot aproape de unanimitatea pro-rămânerii în Uniune. Majoritatea voturilor pentru a părăsi Uniunea Europeană au aparţinut celor din nordul Regatului, adică populaţiei îmbătrânite, iar majoritatea fără studii superioare. Bătrânii au hotărât încă o dată soarta unei ţări pentru umătorii zeci de ani, în defavoarea tinerilor care au luptat cu tărie să rămână uniţi cu Europa.

„Londonezii au dreptate să fie nervoşi şi să ceară independenţa ca oraş-stat care să rămână în UE. Ei vor ieşi din Uniune numai din cauza celor din nord, care nu au gândit votul până la capăt. Sunt vorbe că 7% din voturi sunt discutabile - unii nu s-au interesat pentru ce votează, iar acum îşi regretă votul.”

În ultimul referendum de independenţă al Scoţiei, ţara a votat să rămână în Regatul Unit datorită faptului că britanicii făceau parte din UE. Dar recent, scoţienii au declarat că un al doilea referendum este foarte probabil în zilele care urmează, luând legătura cu instituţiile din UE în acest sens.

„La ultimul referendum, scoţienii au rămas cu britanicii ca să nu aplice singuri pentru Uniunea Europeană. Acum au pierdut singurul lucru pentru care au întors votul.”, a spus un alt student. „ Se pare că vom ajunge să povestim nepoţilor că am trăit pe vremea când Marea Britanie încă exista. Cu Irlanda de Nord sperând să se unească înapoi cu Irlanda, cu Scoţia independentă şi cu Spania care îşi vrea Gibraltarul înapoi…Marea Britanie va rămâne doar…Anglia, singură şi tristă.”

Pe scurt, studenţii români din UK sunt terfiaţi - Brexit le-ar putea termina carierele chiar înainte să înceapă. Boris Johnson şi Nigel Farage susţin că articolul 50 nu ar trebui invocat în continuare.