Exodul de după Brexit: Cele mai mari companii deja îşi fac bagajele să se mute din Marea Britanie

Autor: Lorena Cornea 03.07.2016

Exodul de după Brexit este pe cale să înceapă, cu Vodafone şi Goldman Sachs ameninţând să îşi mute angajaţii şi job-urile peste graniţele Regatului Unit.

Vodafone se gândeşte să-şi mute poziţiile importante din UK pe partea cealaltă a Canalului ca urmare a votului Brexit, iar Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din lume, este posibil să facă la fel.

Când a fost întrebat de planurile sale post-Brexit, co-preşedintele Diviziei de Investment Banking a Goldman Sachs, Richard Gnodde, nu excludea posibilitatea de a-i muta pe toţi cei 6.500 de angajaţi din UK în Europa , potrivit unui raport The Times.

Gnodde a spus că ”orice este posibil”, conform raportului, şi a adăugat :„Dacă paşapoartele ar fi scoase din folosinţă, ar trebui să ne adaptăm zona de acţiune şi sediile. ”

Momentan, băncile britanice au dreptul să activeze şi în restul ţărilor care fac parte din blocul european. Dar după ce ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană se va finaliza, acest drept va fi pierdut, adică băncile vor trebui să îşi mute sediile în ţările în care vor să desfăşoare afaceri dacă vor să continue în Europa.

Goldman spune că era pregătită de câteva luni încoace pentru rezultatul referendumului, indiferent de acesta şi că prioritatea numărul unu este, ca de obicei, axată pe nevoile clienţilor.

Pe o altă ramură, Vodafone, celebrul provider de telefonie mobilă, ameninţă de asemenea că îşi va muta sediile din UK, pentru că majoritatea celor 462 de milioane de clienţi, 108.000 de angajaţi şi 15.000 de furnizori sunt din afara Marii Britanii, a scris Business Insider.

Vodafone nu a luat încă o decizie fermă, dar dacă gigantul din telecomunicaţii îşi va muta cartierul general, ar putea însemna o mulţime de job-uri pierdute.