1998, 2008, iar acum 2016. Cum va închide anul? Bursa de la Bucureşti afişează minus în primul semestru, pentru a treia oară din 1998 încoace

Autor: Liviu Popescu 04.07.2016
Indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide 10 acţiuni listate, a închis prima jumătate a anului la 6487 de puncte, în scădere cu 7,4% faţă de nivelul atins acum şase luni, ceea ce marchează a treia scădere a bursei în prima jumătate a anului din ultimii 20 de ani încoace.

„Anul acesta există diferenţe majore faţă de ceilalţi doi ani în care piaţa scăzuse la jumătatea anului. Lipseşte o «bulă», România stă foarte bine la capitolul creştere economică (prin comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană), iar acţiunile sunt în general subevaluate şi nu vin după un raliu“, a explicat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Printre factorii care au contribuit la scăderea bursei locale se numără pesimismul de la începutul anului privind economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, preţul petrolului care a atins minimele în luna februarie, temerile din primăvară că Rezerva Federală a SUA (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, va avea o politică mai agresivă privind creşterea dobânzii, iar cel mai recent-rezultatul referendumului din Marea Britanie.

„Pieţele au scăzut, panica s-a disipat, însă bursele (sau cel puţin bursa noastră) nu au reuşit să revină la cotaţiile de la începutul anului“, mai spune Tihon.