Deţinerile de aur cresc odată cu îngrijorarea investitorilor

Autor: CătăIina Apostoiu 05.07.2016

La nivel mondial, deţinerile de aur au crescut cu peste 500 de tone din luna ianuarie, când acestea erau la cel mai scăzut nivel, semn al intensificării temerilor investitorilor cu privire la încetinirea avansului economiei, al incertitudinilor privind politica băncii centrale americane şi al turbulenţelor generate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Unii analişti cred că avansul de până acum al preţurilor aurului este doar începutul. Activele ETF-urilor bazate pe aur au crescut cu 6,6 tone doar vineri, la 1.959,1 tone, comparativ cu 1.458,1 tone pe 6 ianuarie. Deţinerile au avansat cu 37 de tone săptămâna trecută pe fondul reacţiei faţă de votul Marii Britanii şi au înregistrat creşteri semnificative în cinci din şase luni în primul semestru, scrie Bloomberg.

Preţurile aurului au urcat până la cel mai ridi­cat nivel din ultimii doi ani în luna iunie în condiţiile în care investitorii au absorbit implicaţiile votului Marii Britanii, ampli­ficând raliul generat de ezitarea băncii cen­trale americane (Fed) în majorarea cos­turilor de finanţare şi de extinderea dobân­zi­lor negative în Europa şi Japonia. Bănci impor­tante ca Goldman Sachs şi-au majorat aştep­tările privitoare la aur după votul Marii Bri­tanii, în timp ce randamentele titlurilor ameri­cane de trezorerie pe 10 şi 30 de ani au atins minime record.

“Mediul caracterizat de randamente scăzute la nivel mondial şi volatilitatea crescută de pe pieţele financiare generată de o serie de evenimente geopolitice sporesc atractivitatea aurului ca investiţie şi respectiv activ de refugiu”, spune Vyanne Lai, economist la National Australia Bank.

Preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu 0,7% până la 1.350,42 dolari pe uncie la începutul acestei săptămâni, creşterea pe acest an fiind de 27%. Preţurile au urcat până la 1.358,54 dolari pe uncie pe 24 iunie, cel mai ridicat nivel din martie 2014. Preţul argintului a crescut la rândul său.

Deţinerile de aur în ETF-uri se situează în prezent la cel mai ridicat nivel din august 2013.

Banca americană Goldman şi-a majorat ţintele pe trei, şase şi 12 luni pentru aur cu 100 de dolari pe uncie luna trecută, invocând goana investitorilor către siguranţă, în timp ce Oversea-Chinese Banking cu sediul în Singapore a menţionat posibilitatea ca aurul să atingă 1.400 de dolari.

Potrivit lui Juerg Kiener, managing director al Swiss Asia Capital, preţurile aurului ar putea atinge maxime istorice în următoarele 18 luni pe fondul randamentelor scăzute până la negative ale obligaţiunilor la nivel mondial, scrie CNBC.