Establishmentul României a greşit ritualul: în loc de botez a pus de o înmormântare

Autor: Iulian Anghel 05.07.2016

Nici Ceauşescu nu-şi putea imagina un limbaj de lemn mai potrivit pentru ritualul de renaştere a României printr-un nou proiect de ţară.

Dar să vede pe vorbe nu pe fapte, ca de fapte suntem sătui:

Preşedintele Klaus Iohannis: "Este important să gândim în perspectivă şi să facem pe termen scurt ce ştim că poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabilă, realistă, care să treacă dincolo de termenul scurt şi latura cantitativă în favoarea termenului lung şi abordărilor calitative. Aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor, transparenţ şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei.”

Premierul Dacian Cioloş: “Ne dorim în primul rând un document final care să reflecte dorinţa şi interesele românilor şi României pe termen mediu şi lung, un set de priorităţi asupra cărora să existe consens, astfel încât execuţia lor să nu fie afectată de ciclurile electorale. Ceea ce este cert — avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a României. Vă adresăm aşadar astăzi invitaţia deschisă de a ne asuma împreună un drum, care, pe lângă creşterea competitivităţii economice, să ne crească în primul rând încrederea în propriile forţe, în potenţialul României, să aducem România la adevăratul ei potenţial de dezvoltare şi să creştem România în care vrem să trăim."

Guvernatorul Mugur Isărescu: “Iniţiativa redactării unui astfel de document este bine-venită şi Banca Naţională a României a sprijinit acest demers, îl va sprijini în continuare în faza sa de consensualizare prin contribuţii în domenii în care deţine expertiza relevantă”.

Domnilor, de unde vă recoltaţi auditoriul? Din creşe? Din cimitire?

Discursurile domniilor voastre mă fac să plâng.

Mă imaginez pe patul de moarte, cu popa la cap îmbărbătându-mă: lasa fiule, o să ajungi într-o lume mai buna! Eu o să ma rog pentru tine!

Un pic de dramatism regizat nu ar strica tării asteia. Dar liderii ei parcă sunt morţi sculaţi din morminte. Ce e atât de greu de spus: mai oameni buni, suntem aici, iar proiectul nostru e asta?

”Păi eu nu ştiu ca “e important să gândim în perspectivă” dle preşedinte? Păi ştiu, dar când vă ascult pe dvs văd în perspectivă popa care-mi cântă molifta la cap. Păi e frumos? Păi nu e!