Barack Obama a decis reducerea efectivelor militare din Afganistan

Autor: Mediafax 06.07.2016

"Situaţia din Afganistan rămâne dificilă. Cred că este în interesul nostru privind siguranţa naţională să le oferim partenerilor afgani cele mai bune oportunităţi pentru a avea succes", a declarat Barack Obama, conform CNN.

"În loc să reducem trupele până la nivelul de 5.500 până la sfârşitul acestui an, Statele Unite vor menţine aproximativ 8.400 de militari în Afganistan în 2017, după sfârşitul mandatului meu", a precizat Obama.

Înainte de acest anunţ, surse din cadrul Pentagonului afirmau că în Afganistan vor fi menţinuţi doar 5.500 de militari americani. Însă Barack Obama a dispus menţinerea a 8.400 de militari în 2017.

În prezent, în Afganistan sunt 9.800 de militari americani, iar, până la sfârşitul acestui an, se va ajunge gradual la nivelul de 8.400 de persoane.

"Talibanii rămân o ameninţare. Forţele de securitate afgane nu sunt încă atât de puternice cât ar trebui să fie. Decizia luată astăzi îi va permite succesorului meu să aibă o bază solidă pentru a putea să înregistreze progrese în Afganistan şi să aibă flexibilitatea necesară pentru a răspunde evoluţiei ameninţării teroriste. Nu voi permite ca Afganistanul să fie utilizat ca fief al teroriştilor", a subliniat preşedintele SUA.