Toţi indicii bursieri au fost în scădere în S1 2016: cel mai mic declin, indicele BET Total Return, de 1,6%

Autor: Liviu Popescu 07.07.2016

BET, principalul indice al bursei de la Bucureşti, a pierdut 7,6% în primul semestru, în timp ce bursa de la Sofia a scăzut cu 1,1%. 

În iunie, BET a crescut cu 1,8%, fiind depăşit în regiune doar de SOFIX de la Sofia (+2,8%).



Indicele BET Total Return (BET-TR), care re­flectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate pre­cum şi dividendele distribuite acţionarilor, a închis pri­mul semestru la 7.852 de puncte, în scădere cu 1,6% faţă de ultima şedinţă din decembrie, ceea ce marchează cel mai mic declin dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Spre comparaţie, BET, principalul indice al bursei locale, a pierdut 7,6% şi a ajuns 6.473 puncte în şase luni, perioadă de timp marcată de pesimismul pri­vind economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, preţurile minime la petrol din luna fe­brua­rie şi cel mai recent eveniment - rezultatul refe­ren­dumului din Marea Britanie. În primele şase luni, SOFIX, principalul indice al bursei de valori de la Sofia, a pierdut 1,1%.

„Bursa de Valori Bucureşti a avut în iunie o evo­luţie mult mai bună decât pieţele din regiune, tre­când rapid peste impactul pe care votul din Marea Britanie pentru ieşirea din UE l-a avut asupra pieţelor financiare europene“, potrivit bursei.

Indicele BET a crescut în luna iunie cu 1,8%, fiind depăşit în regiune doar de bursa din Bulgaria, care a înregistrat un avans de 2,8%.

Rulajul cu acţiuni în luna iunie a fost de 719 mil. lei (159 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de nivelul din luna mai, când s-au tranzacţionat acţiuni de 664 mil. lei (147,6 mil. euro). În prima jumătate a anului, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 4.243,1 mil. lei, cu 5,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015.