Top 10 cele mai bine cotate restaurante ale momentului. Galerie FOTO

Autor: Lorena Cornea 07.07.2016

 

The World's Best 50 Restaurants şi-a actualizat topul restaurantelor. Iată-le pe primele zece cele mai bune din lume, potrivit părerilor a peste 1000 de experţi în gastronomie din lumea întreagă.                                              

 

10.Asador Etxebarri – AXPE, SPANIA

Localizat în munţi, într-un sătuc la depăratre de o oră de San Sebastian, restaurantul Asador Extebarri reprezintă mai mult decât o simplă masă – este o adevărată experienţă. Chef Victor Arguinzoniz găteşte în special la grătar, iar preparatele sunt cele mai proaspete de pe piaţă, întrucât creşte majoritatea lor în propria grădină, la câţiva metri distanţă de restaurant.

 

9.Steirereck - VIENA, AUSTRIA

Steirereck este o moştenire de familie şi este plasat într-o regiune rurală. Chef Heinz Reitbauer este de părere că mâncarea excelentă nu este singura parte importantă a restaurantului, ambiaţa elegantă completând experienţa Steirereck. Chiar dacă se află în topul restaurantelor internaţionale, menite pentru gurmanzii pretenţioşi de pretutindeni, Steirereck are în meniu până şi clasicul şniţel, lucru care îl face popular printre toate tipurile de clienţi.

 

8.Narisawa - TOKYO, JAPONIA

Yoshihiro Narisawa, chef-ul restaurantului cu acelaşi nume, s-a remarcat prin propriul stil de gătit, denumit Innovative Satoyama. Aproape toate ingreientele folosite de Narisawa sunt tradiţionale, japoneze, deci o masă la restaurantul său ar putea reprezenta o bucăţică pură de cultură japoneză. Tot aici se pot degusta cele mai bune vinuri din Japonia: Pinot Noir din Nagano sau Bordeaux-uri vechi din Yamagata.

 

7.Mugaritz - SAN SEBASTIAN, SPANIA

Pentru Chef Andoni Luiz Aduriz, o masă are 20 de feluri – dacă vremea este prielnică, majoritatea acestora fiind servite în grădinile superbe din jurul restaurantului. La Mugaritz se găsesc combinate elemente ale mărilor şi munţilor, iar meniul este foarte variat: de la omletă cu scoici şi usturoi la codiţe de purcel şi calmar, cu o coastă de miel afumată şi eucalipt.

 

6.Mirazur - MENTON, FRANŢA

Aşezat la graniţa dintre Franţa şi Italia, Mirazur este un restaurant care are preparate din ambele bucătării şi chiar influenţe argentiniene. Armele secrete ale lui Chef Colagreco sunt propria curte din spate şi reţeaua sa de furnizori din Ventimiglia, care „alimentează” restaurantul cu legume abia culese şi fructe de mare proaspete. Preparatul special al casei este reprezentat de scoici cu tapioca, smântână şi pere.

 

5.Noma – COPENHAGA, DANEMARCA

Gastronomia scandinavă a preluat Copenhaga în 2003, când René Redzepi a reinventat mâncarea nordică folosing tehnici gastronomice moderne. La Noma,într-o atmosferă casual şi relaxată, chef-ii aduc perosnal mâncarea clienţilor. Legumele sunt prioritare, dar preparatele nu sunt atât de simple pe cât sună. Felurile de mâncare simple, precum cartofi danezi cu urzici sau mere cu lămâie şi cimbru, sunt de fapt reinterpretări cu ingrediente supriză.

 

4.Central - LIMA, PERU

Central îşi poartă vizitatorii printr-o călătorie culinară în Peru, de la Amzaon la Pacific. Chef Virgilio Martinez şi echipa îşi adună ingredientele din munţi, câmpii, deşerturi dau oricare artă formă de relief care prezintă ierburi speciale. Central a fost în 2014 şi 2015 cel mai bun restaurant din America Latină, iar acum plănuieşte să ducă bucătăria peruviană până în Dubai.

 

3.Eleven Madison Park - NEW YORK, SUA

Patronii Will Guidara şi Chef Daniel Humm sunt concentraţi pe ruperea barierei dintre bucătărie şi sala de mese, pentru o experienţă armonioasă. Chef-ul ajustează aspectul preparatului după persoana care îl serveşte, pentru o masă inedită şi personalizată. Guidara şi Humm sunt prieteni buni şi lucrează împreună de peste zece ani.

 

2.El Celler de Can Roca - GIRONA, SPANIA

Cei trei fraţi Roca specializează fiecare în câte o ramură a gastronomiei: unul este Chef, unul patiser iar unul este somelier. Împreună, excelează cu restaurantul lor, El Celler de Can Roca, din Catalunia. Restaurantul are specific iberic, dar serveşte şi preparate internaţionale, pentru o experienţă gastronomică completă. În ultimii ani, cei trei fraţi au închis restaurantul în august, pentru a călători în America de Sud, Turcia şi SUA, în căutarea unor noi surse de inspiraţie culinară şi ingrediente speciale.

 

1.Osteria Francescana - MODENA, ITALIA

Votat de peste 1000 de experţi gastronomici din întreaga lume drept cel mai bun restaurant la nivel mondial, Osteria Francescana este un restaurant cu specific marin. După doi ani în care s-a clasat pe locul al doilea, Chef Massimo Bottura a reclasat gastronomia italiană pe primul loc cu originalitatea lui. Restaurantul are 21 de ani şi urmează bucătăria italiană tradiţională, cu două meniuri: unul denumit Sensations, care se schimbă după anotimp şi unul denumit Tradition in Evolution, care este un fel de compilatie între cele mai comandate preparate din toate timpurile.

Chef Bottura a fondat Food for Soul (Mâncare pentru suflet) la îneputul anului 2016, pentru a combate foametea şi risipa de mâncare.