JPMorgan, prima bancă care anunţă o posibilă mutare din Anglia

Autor: Ştefan Deleanu 08.07.2016
Marile bănci avertizează că se va porni un exod din City, în cazul în care Marea Britanie pierde drepturile de paşaport pentru sectorul financiar, unul dintre atuurile principale ale Angliei atunci când s-a ales Londra ca sediu central al multor bănci.

CEO-ul Jamie Dimon al importantei bănci americane JPMorgan Chase & Co. a declarat că el nu crede că Uniunea Europeană va accepta ca Anglia să păstreze drepturile de paşaport, fapt care va impune mai multe condiţii sectorului financiar, ce se va vedea forţat să plece din Regatul Unit.

JPMorgan este una dintre cele mai mari bănci din SUA, cu ramuri ce se întind în toată lumea, iar din activităţile pe care le are în Londra reuşeşte să creeze un venit anual de aproximativ 8 miliarde de dolari. 

Jamie Dimon a declarat că ia în considerare mutarea unei bune părţi din cei 16.000 de angajaţi din Anglia, în cazul în care drepturile de paşaport vor fi pierdute de aceasta.

Sectorul de servicii financiare al Marii Britanii a contribuit în anul 2014 cu 280 de miliarde de dolari, adică aproximativ 12% din eco­no­mie. Numărul an­gajaţilor din sectorul finan­ciar este de apro­ximativ 2,2 milioane, iar 78% din activităţile de pe piaţa de capital a celorlalte 27 de ţari membre ale UE se desfăşoară în Anglia, conform cifrelor făcute publice de Reuters.

Nu toate joburile din finanţe prezente acum în Marea Britanie fac neapărat un subiect al mutării din cauza legislaţiei. Joburile din back office si middle office, care reprezintă coloana vertebrală din spatele structurilor financiare, pot rămâne în Anglia, însă acesta nu este neapărat un motiv de bucurie pentru Londra, deoarece există o tendinţă veche de mutare a acestor funcţii către oraşe mai puţin costisitoare cum ar fi Birmingham, Bournemouth şi Manchester.

Până acum majoritatea băncilor de nivel global au operat în Uniunea Europeană prin stabilirea unui centru în Anglia, iar mai apoi s-au folosit de drepturile de paşaport pentru a accesa restul de 27 de state ce fac parte din UE, singurul lucru rămas de făcut fiind să notifice băncile centrale ale statelor respective.

Londra de asemenea reprezintă un punct de interes pentru casele de clearing ce se ocupau de comerţul cu valute din UE.

Banca Centrală Europeană a mai ridicat în trecut problema localizării acestor clearing houses, argumentând că acestea ar trebui să fie localizate în zona euro, deoarece se ocupă de tranzacţii în euro, astfel că s-ar putea ridica din nou această problemă cu atât mai mult cu cât decizia pentru Brexit a dat naştere unor foarte mari incertitudini privind direcţia Angliei în relaţia cu UE.

Uniunea Europeană a anunţat pe 26 iunie că se pregăteşte să mute din Londra European Banking Authority, entitatea de supraveghere financiară a băncilor din uniune. Acest anunţ a pornit o cursă între mai multe centre financiare din Europa, cum ar fi Paris, Frankfurt sau chiar Milano, pentru a găzdui finanţele europene.