Sistemul bancar a devenit mai vulnerabil la şocuri. Darea în plată a erodat solvabilitatea băncilor

Autor: Anelis Baciu 07.07.2016

Legea dării în plată, care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, şi-a pus amprenta şi asupra solvabilităţii băncilor, nu doar a creditării, în condiţiile în care rata de solvabilitate a sistemului a întregistrat scăderi în intervalul mai-iunie a acestui an, potrivit Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Solvabilitatea băncilor a scăzut ca urmare a faptului că după intrarea în vigoare a legii băncile au avut nevoie de capital suplimentar.

“Solvabilitatea a scăzut în mai-iunie. Nu avem o cifră, dar scăderea este clară. Vom vedea şi cifrele la final de trimestru. Portofoliile de credite au acum, în noile condiţii, o cerinţă mult, mult mai mare de capital. Nu contează cât clienţi dau în plată, contează legea în sine”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte al ARB.

Solvabilitatea este unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru soliditatea unei bănci, indicând capacitatea de a absorbi eventuale pierderi şi este urmărită cu mare atenţie de autorităţile de supraveghere, inclusiv de BNR. Un indicator de solvabilitate mai mare arată că băncile sunt mai puţin riscante şi pot face mai bine faţă unor şocuri.

La nivelul întregului sis­tem bancar rata de sol­va­bilitate ajungea la sfârşitul lunii martie la 19,5%, fiind în uşoară creştere faţă de finalul anului.