Cel puţin 35 de morţi, în urma unui nou atentat în Irak

Autor: Mircea Olteanu 08.07.2016

Atacul, revendicat de gruparea teroristă sunnită Stat Islamic, a vizat Mausoleul lui Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi, un important obiectiv religios şiit, aflat la aproximativ 93 de kilometri nord de Bagdad.

Potrivit surselor din cadrul forţelor de securitate, un atacator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil în faţa porţii exterioare a mausoleului, permiţând mai multor militanţi sa pătrundă în complex unde au început să tragă în credincioşii strânşi pentru a celebra festivalul Eid al-Fitr.

Cel puţin un atacator s-a aruncat în aer în mijlocul mulţimii, în timp ce altul a fost ucis înainte de a putea detona centura cu explozibil. Locul unde a avut loc atentatul a fost vizat şi de tiruri de rachete.
Gruparea teroristă Stat Islamic a emis un comunicat în care afirmă că atentatul a fost efectuat de trei atacatori sinucigaşi.

Atacul asupra mausoleului reaprinde temerile privind o posibilă escaladare a tensiunilor sectare din Irak, între şiiti şi sunniţi.

Acesta este al doilea atentat major înregistrat în Irak în mai puţin de o săptămână, după atacul terorist din weekend, care a vizat o zonă comercială dintr-un cartier majoritar şiit din Bagdad, în urma căruia au decedat cel puţin 292 de persoane.