Aeroportul Henri Coandă, pe locul patru în topul creşterilor la nivel european în mai

Autor: Mădălina Dediu Panaete 08.07.2016

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cel mai mare din şară, s-a clasat pe locul patru în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în luna mai 2016, la categoria aeroporturilor cu 5 – 10 milioane de pasageri pe an, conform clasificării făcute de Airports Council International – Europe.

Pe primele patru locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru), Ibiza (Spania), locul al cincilea este ocupat de aeroportul Porto.

În perioada ianuarie - martie, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri pe an, clasamentul este: Barcelona El Prat, Dublin, Copenhaga, Istanbul Sabiha Gokcen şi Amsterdam. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri/an, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Gran Canaria (Spania), Bonn Cologne, Budapesta, Tel Aviv şi Malaga, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, clasamentul este: Oradea, Palanga (Lituania), Harkov (Ucraina), Ohrid (Macedonia) şi Burgas (Bulgaria), conform datelor transmise deCompania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi din Capitală.

 

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) a înregistrat, în mai 2016, un trafic aerian de 935.940 pasageri şi 9.204 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul pasagerilor care au tranzitat AIHCB în mai 2016 a înregistrat o creştere de 18,9%. Evoluţia numărului de pasageri pe Aeroportul Henri Coandă devansează tendinţa generală de 3,6%, înregistrată la nivel european.

 

Aeroportul Henri Coandă a înregistrat, de asemenea, şi o creştere a numărului de mişcări de aeronave, depăşind şi la acest capitol trendul european, care a atins 3,1%. Astfel, în luna mai 2016, numărul mişcărilor de aeronave pe AIHCB a crescut cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.