​Calaul stabilităţii şi unităţii Europei şi-a anunţat în mod oficial demisia

Autor: Alexandru Zărnoeanu 11.07.2016

David Cameron, primul-ministru britanic in exercitiu, a anuntat in aceasta dupa amiaza ca incepand de miercuri seara va ceda functia de prim-ministru ministrului de interne Theresa May, care a devenit astazi liderul Partidului Conservator, dupa retragerea lui Andrea Leadsom, oponenta ei in cursa pentru sefia celui mai mare partid de dreapta din Marea Britanie. Theresa May va deveni a doua femeie prim-ministru a Marii Britanii dupa Margaret Thatcher.

Infrangerea taberei pro-europene in urma referendumului din 23 iunie a adus haos in politica britanica. Cameron a anuntat ca va parasi postul de premier, ceea ce a dus la inceperea unei curse pentru sefia partidului conservator, in timp ce parlamentarii laburisti vor sa scape cu orice pret de Jeremy Corbyn, un extremist de stanga care a castigat anul trecut sefia partidului. In tabara pro-Brexit, Boris Johnson a ajuns in cateva zile din pozitia de viitor successor al fostului sau sef in postura de a fi fortat sa se retraga din lipsa de sprijin.

Primul premier conservator in aproape un deceniu si jumatate, David Cameron a avut parte de sase ani tumultosi cat a fost locatarul din 10 Downing Street(resedinta primului-ministru britanic). Faptul ca nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta la alegerile din 2010 l-a fortat pe Cameron sa faca o coalitie cu liberal-democratii in primul mandat, un partid diametral opus fata de conservatori in ceea ce priveste atitudinea fata de imigranti si Uniunea Europeana, dar care a reusit sa tempereze apucaturile eurosceptice ale aripii de dreapta a propriului partid.

Majoritatea neasteptata pe care fostul premier a obtinut-o la alegerile din mai 2015 i-au permis sa porneasca un process de renegociere al statutului de membru al UE al Regatului Unit, promisiune facuta cu scopul de a castiga voturile eurosceptice. Graba de a renegocia statutul de membru si convingerea sa ca va putea mentine Marea Britanie in UE,la fel cum a riscat unitatea Marii Britanii permitand referendumul pentru independenta din Scotia, l-au facut sa tina referendumul tocmai cu un an inainte fata de promisiunea initiala. Insa, o campanile energica a euroscepticilor, condusi de Boris Johnson, care si-a tradat fostul coleg de liceu si univeristate, a reusit sa produca cea mai mare surpiza geopolotica de dupa Al Doilea Razboi Mondial.